Autor: Kadri Paas • 29. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jordaania minister tuleb Eesti Energia õlitehast uudistama

Algaval nädalal tuleb koos kaaskonnaga Eestisse Jordaania energeetika-ja maavarade minister Khalid Iran. Minister soovib näha, kuidas edeneb Eesti Energia uue põlevkiviõlitehase rajamine.

Neljapäeval kell 15 kohtub Khalid Iraniga ka peaminister Andrus Ansip.

Ehitatav tehas tarbib aastas 2,26 miljonit tonni põlevkivi, tootmaks 290 000 tonni põlevkiviõli ning 75 miljonit m³ kõrge kütteväärtusega küttegaasi ning 280 GWh elektrit.

Rajatav õlitehas kasutab senisest keskkonnasõbralikumat, töökindlamat ja suurema ühikvõimsusega Enefit-tehnoloogiat, mis on välja arendatud koos Eesti Energia ja insenerfirma Outotec. Tehas maksab kokku ligikaudu 3 miljardit krooni.

Tehas peaks valmima kahe aasta pärast.

2016. aastaks plaanib Eesti Energia välja arendada põlevkivi vedelkütuste tootmiskompleksi, kus toodetud vedelkütused oleksid kvaliteetsemad kui täna toodetav põlevkiviõli ning neid saaks tänaste kütusenormide kohaselt kasutada mootorikütusena.

Tänavu mais sõlmis Eesti Energia Jordaania valitsusega kontsessioonilepingu Attarat Um Ghudrani põlevkivimaardla varude kasutamiseks.

Kontsessioonilepingu sõlmimise järel viib Eesti Energia kõnealuses põlevkivimaardlas läbi täiendavaid geoloogilisi ja hüdrogeoloogilisi uuringuid, samuti testitakse ja arendatakse põlevkivi töötlemise tehnoloogiat ning viiakse läbi keskkonnamõjude hindamine.

Hiljemalt nelja aasta pärast langetatakse otsus, kas jätkata tööstusfaasiga ja alustada tööstuskompleksi ehitamist.

Tööstusfaasi ehk ressursi kasutamise õiguse pikkus peale uuringuid on kontsessioonilepingust tulenevalt 40 aastat ja seda on võimalik pikendada täiendavalt 10 aasta võrra.

Attarat Um Ghudrani põlevkivimaardla paikneb Jordaania keskosas ja on teadaolevatest Jordaania põlevkivileiukohtadest suurim - kogu maardlas paikneva põlevkivivaru suuruseks on hinnatud 25 miljardit tonni.

Eesti Energia 38 km2 suurune kontsessiooniala sisaldab hinnanguliselt üle 2 miljardi tonni põlevkivi ning teatavatel tingimustel on võimalik kontsessiooniala laiendada, mis annaks Eesti Energia käsutusse umbes 4 miljardit tonni põlevkivi.

Eesti Energial on Jordaanias kaks paralleelset arendusprojekti, umbes 38 000 barrelilise päevatoodanguga õlitehas ning kuni 900 MW võimsusega põlevkivielektrijaam.

Eesti Energia põlevkivil baseeruva õlitööstuse ja energiatootmise arendamine Jordaanias maksab 6 miljardit krooni, millele lisandub üle 50 miljardi krooni tootmise käivitamiseks.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077