Autor: Sirje Rank • 24. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Järsk hinnahüpe elektribörsil

Elektri börsihind Eesti hinnapiirkonnas ületas täna hommikul hinna Rootsi ja Soome hinnapiirkonnas ligi 40 korda, kerkides ülempiirini 2000 eurot MW/h kohta.

Sellist hinnanumbrit näitas Nordpooli veebileht ajavahemike kohta kella kaheksast üheksani, üheksast kümneni, kümnest üheteistkümneni, kaheteistkümnest kella üheni pärastlõunal ning kella ühest kella kaheni pärastlõunal.

Võrdluseks oli MW/h hind ajavahemikul kümnest üheteistkümneni nii Soome kui Rootsi hinnapiirkonnas 49,4 eurot.

Tõenäoliselt võis tegemist olla mingi avariilise katkestusega Narvas, kommenteeris Nord Pool Spot Balticu esindaja Hando Sutter. Nõudluse poolel mingit järsku muutust ei toimunud.

Sutteri sõnul on tegemist esimese korraga, mil MW/h hind Eesti hinnapiirkonnas hüppab ülemisele piirile ehk 2000 eurole MW/h kohta (31,3 krooni KW/h kohta).

See on hind, millega toimusid tänaseks päevaks reaalsed elektri ostu-müügi tehingud. Näiteks ajavahemikuks hommikul kella üheksa ja kümne vahel müüdi sellise hinnaga 412 MW/h ja osteti 664 MW/h (vahe tuleb kaablist Eesti ja Soome vahel).

Olnuks näiteks Eesti ja Soome vahel täiendavat impordivõimalust, poleks hind Eesti piirkonnas nii kõrgele hüpanud, ütles Sutter. Soome oleks aidanud hinda tasandada.

Et edaspidi taolisi ehmatusi vältida, käivitub 1. oktoobrist n.ö ettehoiatuse süsteem, mis annab kõigile turuosalistele teada, kui pakkumise poolel kuskil mingi tõrge tekib. Näiteks kui Soomes tuumaenergia tootmisel mingi katkestus on, saab Läti Latvenergo oma gaasiküttel jaama käima panna, selgitas Sutter.

Eesti Energia pressiesindaja Marina Bachmanni sõnul on Eesti Energia energiakaubanduse direktoril Margus Valsil valmimas sissekanne Eesti Energia blogis, mis avab kõrge numbri tagamaid. Enne sissekande valmimist firma kommentaare ei andnud.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077