Autor: Kadri Paas • 21. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eleringist saab aktsiaselts

Majandusministeeriumi heakskiidul saab peatselt Eesti elektrivõrkude omanikust osaühingust Elering peatselt aktsiaselts.

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi rääkis, et Elering OÜ praegune õiguslik vorm on suuresti tingitud ajaloolistest põhjustest.

"Elering OÜ oli varem OÜ Põhivõrk, mis kuulus AS Eesti Energia kontserni. Kontserni osana võis osaühingu õigusliku vormi kasutamine olla põhjendatud," ütles Veskimägi.

Tänaseks on olukord muutunud, Elering ei ole enam osa AS Eesti Energia kontsernist.

"Samuti on oluliselt muutunud Eleringi funktsioonid nii siseriiklikult kui rahvusvaheliselt. Aktsiaseltsi õiguslik vorm tagab Eleringile riigi äriühinguna ülesannete täitmiseks parima usaldusväärsuse nii siseriiklikes suhetes kui ka riigi nimel tegutsedes üle-Euroopalistes võrgustikes," selgitas riigifirma juht.

Majandus- ja kommunikatsioonimistri 26. juuni 2009. aasta käskkirja nr 200 alusel moodustatud elektrivõrgu süsteemihalduri täieliku sõltumatuse tagamiseks moodustatud komisjon toetas samuti süsteemihalduri kui äriühingu õigusliku vormi muutmise otstarbekust pärast Eesti Energia kontsernist eraldumist.

"Seda eesmärgiga tõsta süsteemihalduri profiili võrreldes elektrituru osalistega ja selgemalt eristada Eleringi Eesti Energia AS-st teiste turuosaliste jaoks mitte ainult juriidiliselt, vaid ka emotsionaalselt," lisas Veskimägi.

Kuna tulenevalt euro kasutuselevõtust on samuti vajalik algatada praeguse osakapitali ja põhikirja muutmise protseduur ning seega on ümberkujundamise protsess mõistlik algatada ühendatult euro kasutuselevõtust tingitud muudatuste läbiviimisega.

"Eleringi ümberkujundamisega mingeid märkimisväärseid kulusid ei kaasne," märkis Veskimägi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077