Autor: Kadri Paas • 16. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nordea: Eestis ei suudeta hinnakasvu ohjeldada

Nordea Panga peaökonomist Tõnu Palmi sõnul on Eesti inflatsioon olnud ajalooliselt muutlikum kui suuremates Euroopa riikides.

„Eestis on väike avatud majandus, mille puhul välised hinnasurved avalduvad kiirelt kodumaises inflatsioonis. Ka turu väiksus tähendab seda, et konkurents ei toimi alati piisavalt efektiivselt hinnakasvu ohjeldamisel, mistõttu on tervitatav heas mõttes avalik kontroll ja tähelepanu hindade üle,“ kiitis Palm hinnatõusu teema tõstatajaid.

Tema sõnul on Eesti tarbijahinnad kasvanud viimasel ajal rohkem kui euroalal, kuid arvestades alusinflatsiooni on inflatsiooni surve püsinud Eestis siiski jätkuvalt madalal.

„Tarbija ja ettevõtja tunnetab paratamatult oma nahal tarbijahindade kasvu. Seega on oluline, et lühiajalised tegurid, mis on peamiselt hinda kergitanud, ei tõstaks pikemaajaliselt inflatsiooni ootust. See mõjutaks negatiivselt elanikkonna ostuvõimet ja vähendaks ka konkurentsivõimet,“ hoiatab peaökonomist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077