Autor: Anu Jõgi • 16. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia taotleb võimsale õlitehasele planeeringut

Eesti Energia Õlitööstus AS esitas Vaivara vallale ettepaneku algatada detailplaneeringu koostamine tehasele, mille abiga saaks Eesti vedelkütusega täielikult rahuldatud.

Kavandatav põlevkiviõli järeltöötlustehas võimaldab praegu toodetavast põlevkiviõlist saada väärtuslikumaid ja laiema kasutusalaga vedelkütuseid. Selle võimsus 20 000-35 000 barrelit päevas lubab töödelda lisaks Eesti Energia plaanitavale toodangule 5000-7000 barrelit teiste tootjate põlevkiviõli.

Eesti Energia eesmärgiks on tulevikus toota 20 000-30 000 barrelit vedelkütuseid päevas, mis vastab kogu Eesti vedelkütuste vajadusele ning suurendab seeläbi riigi energeetilist sõltumatust. Kodumaiste vedelkütuste tootmisvõimsuste arendamine on vajalik, et eksportida põlevkiviõli tootmise tehnoloogiat teistesse riikidesse. Samuti loob see tellimuse teadus- ja arendustegevuse kasvuks.

Vaivara vallale esitatud ettepanekus nähakse ette võimalus suurendada ka põlevkiviõli tootmisvõimsust täiendavate Enefit-280 tootmisseadmete ehitamisega. Koos detailplaneeringu koostamise algatamise ettepanekuga taotleb Eesti Energia Õlitööstus ka projekti keskkonnamõjude hindamist.

Eesti Energia vedelkütuste tootmise arendamine annab piirkonnale juurde kuni 500 alalist töökohta, lisaks töökohad seotud valdkondades ning ehitusperioodiks. Uute tootmisüksuste mehitamisel soovib ettevõte teha koostööd eelkõige Virumaa haridusasutustega - nii TTÜ Virumaa Kolledži kui ka Ida-Virumaa Kutsehariduskeskusega, kus õpetatakse mitmeid tootmises vajalikke erialasid.

Eesti Energia Õlitööstus toodab põlevkiviõli juba aastast 1980. Möödunud aastal tootis ettevõte kahe Enefit-140 tootmisseadmega kokku ligi 1,2 miljonit barrelit põlevkiviõli.

Sel aastal alustati esimese Enefit-280 tehnoloogial põhineva tootmisseadme ehitust ning see valmib 2012. aasta alguses. Eesti Energia ja rahvusvahelise insenerifirma Outotec koostöös välja arendatud uus Enefit-280 tehnoloogia on praegu põlevkiviõli tootmiseks kasutatavatest tehnoloogiatest keskkonnasõbralikum, töökindlam ja efektiivsem.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077