Autor: Jaana Pikalev • 6. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeerium: hulk vabatarbijad on muutunud hoopis võrgu omanikeks

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energiaturu talituse peaspetsialisti Viive Shaveli sõnul võib elektrituru väiksema avanemise põhjuseks olla ka asjaolu, et suur hulk vabatarbijaid on muutunud hoopis võrgu omanikeks.

Miks energiaturg avanes 35% asemel vaid 28,5% pakkus Shavel, et seoses elektrituru avamisega on ilmsiks tulnud suur hulk võrgu omanikke, kes ei ole elektrituruseaduse § 64 kohaselt andnud oma elektrivõrku asjaomast tegevusluba omava võrguettevõtja kasutusse ning seetõttu on selline võrk koos oma alltarbijatega käsitatav võrguettevõtja suhtes vabatarbijana.

„Ilmselt on sellised turuosalised hakanud oma tegevust seadusega kooskõlla viima ja suur hulk vabatarbijaid on muutunud hoopis võrgu omanikeks. Konkurentsiametil ja võrguettevõtjatel on parem ülevaade sellest protsessist,“ rääkis spetsialist.

Shaveli ütlusel Euroopa Komisjonist sanktsioone normist väiksema vabaturu avamise kohta ei tohiks tulla. „Me ei ole midagi rikkunud - elektrituruseaduse kohaselt tehakse vabatarbija tarbimiskogus teatavaks aegsasti enne uue kalendriaasta algust - 30. septembriks  ja see määratakse eelmise aasta tarbimise alusel,“  selgitas ta.

Tarbimiskogus, mille alusel tarbija kvalifitseerus 2009. aastal vabatarbijaks, tehti teatavaks 2008. aasta 30. septembriks ja see määrati 2007. aasta tarbimise põhjal, 2010. aastaks see näitaja ei muutunud, 2011. aasta vabatarbija määratlus tehakse teatavaks 2009. aasta tarbimise põhjal, tõi Shavel näiteks. „Nii, et vabatarbijaks määratavate tarbijate poolt 2009. aasta jooksul tarbitud elektrienergia kogus moodustab vähemalt 35 protsenti sama kalendriaasta elektrienergia tarbimise kogumahust,“ lisas ta.

Turu avanemine 28,5 %  on arvutatud 2009. a tarbimise alusel, mis on alles 2011. a vabatarbija määratluse aluseks, täpsustas spetsialist konkurentsiameti analüüsi tulemusel selgunud numbrit.

Elektrituruseaduse kohaselt määratakse 2011. aastaks 2009. aasta tarbimise põhjal uus tarbimiskogus vabatarbija määratlemiseks  viimasel septembrikuu päeval, möönis Shavel.

Kuidas vaba turu osa suurendatakse,  ütles spetsialist, et vajaduse korral alandatakse tarbimiskogust, mille alusel määratakse vabatarbija staatus. Sellega täiendavaid muudatusi seadusesse sisse ei viida. „Kõik vajalikud muudatused turu avamiseks tehti selle aasta talvel,“ sõnas Shavel.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077