Autor: Anne Oja • 9. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ülilühikesed maksetähtajad hirmutavad elektriostjaid

Elektribörsi ülilühikesed maksetähtajad, kopsaka garantii nõue ja ebakindel hind hoiab suurt osa elektri suurtarbijaist endiselt Eesti Energia hõlma all.

Täna avaldab Elering nende julgete ja üdini likviidsete ettevõtete arvu, mis söandasid 1. aprillil Eestis tegevust alustanud elektribörsile minna. Samas rääkis Baltic Energy Services OÜ omanik Peeter Pikk möödunud nädalal Äripäevale, et energia ostmisel otse börsilt on pahatihti takistuseks see, et börs nõuab ostjalt kopsakat garantiid ja tarbitud elektri eest tuleb maksta juba järgmisel päeval.

"Tarbijaile tuli turu avamine ootamatult," tõdes Pikk, kelle sõnul tuleb sõltumatule energiavahendajale iga päevaga kliente juurde, ehkki Eesti Energia fikseeritud hind, 20päevane maksetähtaeg eelmisel kuul kasutatud elektrile tundub suurtarbijaile esmapilgul tunduvalt turvalisem.

"Paljud ei julge veel riikliku monopoli juurest lahkuda, ent kui järgmisel aastal läheb lahti ka Nord Pooli finantsturg, muutub asi paindlikumaks," ütles Pikk.

Ettevõtted saavad elektribörsiga ka ise arveldada, kuid sellist teenust pakub Eestis praegu vaid SEB.

SEB Global Transaction Services divisjoni juhi asetäitja Kristiina Koel ütles, et Nord Pooli arveldusteenuste vahendamine tähendab Eesti ettevõtetele mugavust ja võimaldab paremat likviidsuse juhtimist. "Oleme tihendanud koostööd suurettevõtetega, mis pärast elektrituru avanemist energiaga kauplevad," lisas ta.

Riigi Kinnisvara ASi juhatuse liige Elari Udam rääkis, et RKAS ostab börsilt elektrit kolme vangla tarbeks ning on garantii- ja makseküsimused lahendanud maakleri abil.

Udami sõnul on esimesed kaks kuud liiga lühike aeg, et öelda, kas nende maakleri Nordic Power Managemendi vahendusel soetatud börsielekter tuleb pikemas plaanis Eesti Energia fikseeritud hinnaga elektrist odavam. "Praegu oleme saanud õige vähe odavamalt, nii 3-4%, see võib aga sügisel kuhjaga tagasi tulla," vihjas Udam.

Kommentaar

Aivar TihaneEesti Energia Energiamüügi direktor

Oluline täpsustus elektribörsil osalejatele on, et Eesti Energia ei vahenda börsielektrit, vaid pakub elektribörsiga indekseeritud hinda kogu kliendi tarbimisele. See muudab kliendile ostmise lihtsamaks, kui lisada veel mugava arvelduse, garantiide puudumise ja soodsad maksetähtajad, on selge, et üldjuhul ettevõtete valib koostöö energiamüüjaga.

Eesti Energia pakkumine klientidele kombineerib turuga indekseeritud hinna stabiilse tootja võimalustega pakkuda soodsat fikseeritud hinda pikaks perioodiks, mida börsilt ostes praegu ei saa tagada. See tähendab, et ettevõte fikseeriks hinna suuremale osale oma energiavajadusest ära, et kaitsta ennast hinnamuutuste eest elektriturul. Kuna Baltimaades lähiaastatel tootmisvõimsusi eriti juurde ei teki ja majanduse kosumisel on oodata ka tarbimise olulist kasvu, siis on elektrihinna riski maandamine tulevikus paljudele ettevõtetele vägagi oluline.

taust

Tagatis 2% aastakuludest

elektribörsil nõutavad tagatised on ühe nädala ostudega samas suurusjärgus ehk ca 2% elektrienergiaga seotud kuludest. Näiteks kui ettevõte kulutab aastas 5 mln krooni elektrienergia ostuks, oleks tarvis omada ca 100 000 krooni suurust tagatist. Eesti Energiale rakendatakse täpselt samasuguseid garantiitingimusi nagu kõigile teistele turuosalistele.Eesti Energia jaeklientide maksetähtajad on tavapäraselt 14 päeva arve esitamisest ehk müügiperioodile järgneval kuu teises pooles. Sõltuvalt kliendi krediidiprofiilist ja lepingutingimustest võivad maksetähtajad ka mõnevõrra pikemad olla.Allikas: Eesti Energia

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077