Autor: Anne Oja • 8. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leedu pani Valgevene aatomijaamale veto

Leedu keskkonnakaitseministeerium ei anna oma heakskiitu Valgevene tuumajaaamale, mida tahetakse ehitada 55 kilomeetri kaugusele Vilniusest, kirjutas delfi.lt.

Keeldumise põhjuseks on puudulikud keskkonnamõju uuringud, mis ei vasta Espo konventsiooni nõuetele pakkuda ka alternatiive.

Valgevene jättis projektis lahti seletamata, kuidas reaktor täpselt töötab ja mil moel utiliseeritakse radioaktiivsed jäätmed. Pole põhjendatud ka asukoha- ning reaktori tüübi valikut.

Kasvava terroriohu tõttu ehitatakse uued aatomielektrijaamad sellised, et need suudaksid ohutult üle elada isegi reisilennuki katastroofi. Valgevene uus tuumajaam suudab purunemata taluda vaid sõjalennuki allakukkumist. Kui seal õnnetus juhtuks, tuleks evakueerida kogu Vilniuse linn.

Samasuguseid elektritootmisseadmeid ja ohutusmeetmeid kasutatakse praegu  kahes Hiina aatomijaamas. Varem on Valgevenet süüdistatud soovis kasutusele võtta vanamoodsat aatomienergeetika tehnoloogiat.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077