5. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kruuda loodab Kalevi lõpuks müüdud saada

Pärast ebaõnnestunud katsetusi on suurettevõtja Oliver Kruuda leidnud Kalevi maiusetootmisele ostja, kelleks on Norra suurkontsern Orkla. Tehingu hinda osapooled ei avalikusta, ent Äripäeva hinnangul võib see olla suurusjärgus 350 miljonit krooni.

"Euros või?" küsis Kruuda pressikonverentsi lõppedes pärimise peale, kas Äripäeva pakutud ASi Kalev Chocolate Factory müügihinna suurusjärk 350 miljonit on ligilähedane. "Ma selle peale ei oska öelda midagi," ütles ta pärast täpsustust, et mõeldud on siiski kroone.

"See on alati nii, et müüja on arvamusel, et hind on liiga madal, ja ostja, et hind on liiga kõrge," kommenteeris uueks omanikuks saava Orkla kontserni allüksuse Orkla Foods Fenno-Baltic tegevdirektor Clas Göran Hagström.

Meediainvesteeringuid ei plaani

Nagu müügihinnagi puhul, jäi Kruuda kidakeelseks selle suhtes, mida plaanib teha saadava rahaga. "Meediasse ei pane," lubas ta pressikonverentsil ja kutsus sellega esile kerge naerupahvaka. Samal ajal on ta varem lubanud, et midagi müües hakkab Luterma tegelema kohustuste tasumisega. Eelmise aasta juunis oli Luterma kontsernil võlgu kokku üle 2,2 miljardi krooni. "Kui nüüd täpselt bilanssi lugeda, siis ega Lutermal kohustuste hulk nii väga suur ei olegi," sõnas Kruuda, viidates asjaolule, et ettevõtte bilansis kajastuvad tütarfirmade Kalevi, Tere ja REC Varade kohustused. "Võlakirjad on, aga see ei ole tänasel päeval enam nii suur summa," lisas ta.

Võlakirju on Lutermal umbes 200 miljoni krooni väärtuses. Üheks suuremaks võlakirjainvestoriks on seejuures Kruuda äripartner ja ASi Go Group suuromanik Marcel Vichmann. "Ega ma raha puudutavat ei saa niikuinii eriti kommenteerida," ütles Vichmann.

Uued omanikud muudatusi ei plaani

"Me ei tee ettevõttes muudatusi, aga me kaalume uusi võimalusi Kalevile meie turundusvõrgu kaudu Lätis, Leedus, Soomes," ütles Hagström Orkla edasiste plaanide kohta.

Pikka aega Orkla ettevõtete gruppi kuulunud Põltsamaa Felix ASi juht Anti Orav sõnas, et rahvusvahelise grupiga liitumine annab Kalevile eelise arenguks. "Arvan, et Kalevil on head võimalused liikumiseks ida poole, aga ka põhja poole. Ma usun, et ka lõuna poole. Mina näen Kalevile siin kindlasti väga häid võimalusi teha suur hüpe edasi," lausus ta.

Orkla ei kuulu Kruuda sõnul maailma suurfirmade seas küll tippu, kuid on kindlasti eeltipp. "Tema ettevõtete arendus, ettevõtete hoidmine, ettevõtete edasiviimine on kindlasti parem kui siin esimese paadiga võib-olla üle lahe sõites kuskile ära anda," sõnas ta.

Kruuda tunnistas, et Kalevist loobumine oli raske. "Kõige tühjem oli siis, kui allkiri oli all - eks ma homseks kogun ennast natuke," ütles ta. "Ega minu elu ei võimalda mul nurgas kössutada, tuleb ennast kokku võtta ja edasi minna," lisas Kruuda.

Kruudale ei ole see esimene kord Kalevi müügist teatada. Viimati proovis ta seda 2007. aasta sügisel, kui ostjaks oli praegu pankrotimenetlust läbi tegev Indrek Rahumaa juhitud Alta Capitali grupp.

Arest segab tehingu lõpetamistSuurtehingu ärajäämise järellainetused kestavad senimaani ja tegelikult on Luterma vastu Harju maakohtusse sisse antud nii pankrotiavaldus kui ka varad arestitud.

Pankrotiavalduse esitas Toonart Rääskile kuuluv VS Inkasso OÜ, mis omandas eelmisel suvel pankrotistunud Alta Foodsilt 50 miljoni kroonise nõude Luterma vastu. Luterma seda nõuet ei tunnista ja selle üle käib endiselt vaidlus. "Tegu on pahatahtlikkuse ja hooletute arestidega. Me oleme kaks korda need aktsiad aresti alt lahti saanud," ütles Kruuda ja lootis, et lahendus probleemile tuleb ruttu. "Ma olen selline, kes võtab ukselingist kinni ja link jääb kätte kogu aeg," hindas ta oma varasemaid ebaõnnestumisi.

Terest Orkla huvitatud ei ole

Varade vabastamine aresti alt on üks tehingu teostumise tingimusi. Teiseks järeltingimuseks konkurentsiameti luba.

"Ma usun, et see juhtub kuu jooksul," lisas Hagström tehingu lõpetamise kohta. Küsimusele, kas Orkla oleks huvitatud ka Lutermale kuuluva Tere piimatööstuse omandamisest, vastas Hagström eitavalt. "Aga meil on väga hea koostöö Terega Eestis - me ostame Terelt piima. Siin oleme rohkem huvitatud koostööst," lisas ta.

Kruuda sõnul Tere müügiplaane praegu laual pole. "Teret arendame edasi - nüüd on rohkem aega ja võimu," ütles ta. "Ajad on lihtsalt sellised, et oleks rohkem omakapitali ja poleks majanduskriisi peale tulnud, siis oleks saanud mõlemad tööstused endale jätta."

Kruuda otsus on toidutööstusega seotud asjatundjate hinnangul hea lahendus. "Kui see nii minema pidi, siis Orkla on kindlasti väga hea valik," kommenteeris kuni eelmise aasta augustini Kalevit juhtinud Kati Kusmin. Sarnasel seisukohal oli ka Eesti Ajalehed ASi juhtuse esimees Kadi Lambot, kes varem on juhtinud Tere piimatööstust. "Oliver Kruuda jaoks oli see tehing kindlasti hea. Arvan, et kui juba nii minema pidi, siis ka eestlaste jaoks on ta teinud hea valiku," rääkis ta.

Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepa sõnul peaksime olema uhked, et Orkla Kalevit üldse tahtis. "See tähendab, et välisettevõte usaldab Eestit nii palju, et on nõus siia investeerima"" rääkis Potisepp.

Tema sõnul on suure kontserni tootearendus tihtipeale paremini läbi mõeldud ning oma osa on ka selles, et suured kontsernid ei pea nii palju rahakotti vaatama kui eestlastest omanike ettevõte.

KommentaarErik Plaan, VS Inkasso juhatuse liige

Meile on see uudis pehmelt öeldes üllatav olukorras, kus Harju maakohus arutab 13. mail Luterma pankrotti. Üle poole KCFi aktsiatest on arestitud Luterma pankrotimenetluse tagamiseks ja neid pole võimalik Orklale müüa. Ülejäänud 48% kanti kohe pärast pankrotiavalduse esitamist Lutermast välja ja meil on tõsiseid kahtlusi, kas nende aktsiate müügihind jõuab kunagi Luterma kreeditoride ja aktsionärideni. Luterma pankrotimenetluse käigus otsustab varade müüki haldur, kes peab hindama tehingut kõigi võlausaldajate huvidest lähtudes ja otsustama muu hulgas ka seda, kellele ja mis tingimustel müüakse KCFi enamusosalus.

VS Inkasso tegeleb praegu nõuete koondamisega Luterma, Oliver Kruuda ja nende seotud isikute vastu ning kavatseb teha kõik selleks, et võlausaldajad saaksid Luterma varade väärtusest õiglase osa.

kes on kes

Orkla Group*üks suuremaid Oslo börsil noteeritud ettevõtteid*tegutseb enam kui 40 riigis põhiliselt toiduainete, taastuva energia, *finantsinvesteeringute ja materjalide sektoris, lisaks hallatakse Norra üht *suuremat aktsiaportfelli ning pakutakse investeerimisteenuseid.*töötajaid umbes 30 000*käive 2009. aastal 56 miljardit Norra krooni ehk 112 miljardit Eesti krooni*2008. aastal jäädi kahjumisse, mullu oldi taas kasumis*turuväärtus praegu veidi üle 50 miljardi Norra krooni ehk umbes 100 miljardit Eesti krooni*aktsia hind liigub praegu 50 Norra krooni all, olles aasta algusest kukkunud 14%, *aktsia tipptase jääb 2007. aasta juulikuusse, mil ühe aktsia eest tuli välja käia 116 Norra krooni

*Orkla Foods Fenno-Baltic

kuulub Orkla Foods Nordicule*divisjoni kuuluvad Felix Abba ja Oy Panda Ab Soomes, AS Põltsamaa Felix Eestis, SIA Spilva Lätis ja UAB Suslavicius-Felix Leedus*käive 2009. aastal 1,4 miljardit Norra krooni ehk 2,8 miljardit Eesti krooni*kokku ligi 800 töötajat

kronoloogia

Kalevi müügisaaga: esimene vasikas läks aia taha

*20. september 2007. Kommitööstuse Kalev ja piimatööstuse Tere suuromanikud Oliver Kruuda, Heino Priimägi ja Aare Annus teatasid, et müüvad ettevõtted Indrek Rahumaa kontrollitavale Alta Capitalile ning keskenduvad kinnisvarale ja meediaärile. Mehed lootsid teenida kokku 530 mln krooni, müügihinnast - 880 mln krooni - arvestati maha ligi 350 mln krooni finantskohustusi.veebruar 2008. Rahumaa ei suutnud raha ära maksta. Kruuda pikendas tähtaega, kuid sai ettemaksuks 93,9 mln krooni.*31. märts 2008. Rahumaa lubas tasuda Kalevi eest 660 mln krooni hiljemalt 30. maiks. Sealjuures pidi ostja hakkama tasuma alates 1. maist viivist 8% ostuhinnalt, kui ta ei maksa raha ära aprilli lõpuks.juuni 2008. Rahumaa teatas, et soovib ostu lõpule viia aasta teises pooles. Kruuda sõnul alustati läbirääkimisi ka teiste investoritega.september 2008. Kalevi põhitootmine oli avaldatud tulemuste kohaselt kahjumis, muudest ärituludest teenitud 188 mln kr kasumist 137 mln oli nõue Alta Capitali vastu.*sügis 2008. Rahumaa üritas kohtu abil ning Kalevi ja Tere varade arestimist taotledes saada tagasi ettemaksu.*august 2009. Rahumaa loovutas poole ostutehinguga tekkinud võlanõudest Dalton Eestile, mille taga arvatakse olevat Toomas Tool. Viimane sai 2009. aasta lõpus endale ka osaluse Rahumaale kuulunud Silvanos. Kruuda ostis laenude tasumisega kimpus oleva Alta Foodsi võlakirju ning esitab kaks kuud hiljem ettevõtte vastu pankrotiavalduse. Võlakirju ostis ka Marcel Vichmann, kes on Luterma aktsionär ja laenanud Kruudale üle 100 miljoni krooni. Kohus aga otsustab pankrotimenetlust mitte algatada.*jaanuar 2010. Alta Foods esitas enda vastu ise kohtule pankrotiavalduse ja märtsi lõpus kuulutab kohus välja ettevõtte pankroti.

Autor: Kadrin Karner, Hannes Sarv

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077