Estonian Cell üritab tänavu kahjumi kasumiks pöörata

Kundas tselluloosi tootev AS Estonian Cell loodab mitme kahjumliku aasta järel tänavu ettevõtte kasumisse tuua.

Estonian Celli juhatuse liige ja finantsdirektor Riia Ratnik tõdes, et puitmassi hind on võrreldes eelmise aasta lõpuga märgatavalt tõusnud. "Ajakohastatud prognoosid näitavad, et hinnataseme stabiliseerudes oleme sel aastal kasumlikud," rääkis ta.

Viimased kaks aastat on tootja lõpetanud kahjumiga, mullu ulatus see 162 miljoni kroonini. 2009. aastal kaotas ettevõte käibes ligikaudu 17 protsenti. "Isegi kui tehas turustas rohkem toodet kui kunagi varem, ei ole tselluloositurg iial varem läbi elanud nii kiiret ja järsku hinnalangust. Mõne kuuga langes müügihind 30%," selgitas Ratnik.

Tööks vähem elektrit
Tänavu optimeerib Estonian Cell tootmisprotsessi. "Planeerimisfaasis on mahukas investeering tootmisseadmesse, mis parandaks toote kvaliteeti ning võimaldaks 5-10protsendilist elektrienergia kokkuhoidu," rääkis Ratnik.

Ettevõtte toodang eksporditakse täielikult, maailma mastaabis on aga Estonian Celli kogus väike, põhjendas Ratnik, miks nad suure nõudluse mõjul toote hinda ei tõsta. Tema sõnul langes majanduskriisist tingituna 2009. aasta keskpaigani nõudlus paberi ja seega puitmassi järele ning seejärel olid klientide toormelaod tühjad. "Majanduse paranemine tekitas uut nõudlust paberiturul, mis kohe kandus üle tselluloositootjatele," möönis finantsjuht.

Horizon töötab täisjõuga
Horizon Tselluloosi ja Paberi ASi juhatuse esimees Ashwani Sharma kinnitas Ratniku sõnu. "Turg on meie jaoks suurepärane, nõudlus on meie pakkumisvõimest palju suurem," ütles ta. Sharma sõnul töötab ka Horizon täisvõimsusel alates eelmise aasta teisest poolest. "Tegelikult ootame selle aasta teises pooles nõudluse veelgi suuremat kasvu," märkis ta.

Horizoni pani keerulisse olukorda globaalse nõudluse terav kukkumine ja väiksemad müügihinnad. "Aasta teisel poolel aga olime juba oluliselt paranenud ning kokkuvõttes lõpetasime aasta 2,5 miljoni kroonises puhaskasumis, käibeks kujunes pool miljardit krooni," märkis Sharma.

Nõudluse kasvu tunnistas ka metsamajanduse ja metsavarumise osaühingu Metsagrupp omanik ja juht Urmas Rahnel. "Tunda annab seeläbi, et puidu hinnad tõusevad tasapisi," ütles ta ja lisas, et nemad müüvad puitu peamiselt välismaiste tselluloosikontsernide esindustele Eestis.

Kommentaar
Meelis Einstein
ASi Kunda Nordic Tsement tegevdirektor

Estonian Cell on üks Kunda Sadama oluline klient. Sellel aastal on nad lubanud, et nende sadamast läbimineva kauba kogus kasvab, ja on näha ka, et kasvab võrreldes möödunud aastaga. Peaaegu kaks korda, ma arvan. See on ka meile positiivne.

Meile on iga kaubakogus, mis sadamast läbi läheb, oluline. Tänu neile kasvab ka meie käibenumber. Aasta algus on paljulubav, kuidas ta tegelikult läheb, seda me näeme.

 

Osale arutelus

  • Jaana Pikalev

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

Teabevara