Autor: Anne Oja • 10. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Murakas: Uus-Meremaa piima hind tekitas šoki

E-Piima ja Eesti piimaliidu juht Jaanus Murakas ütles Äripäevale, et Uus-Meremaa piima hinnatõusu tõttu on tekkinud turul šokeeriv situatsioon.

"Euroopa turg alles seedib seda informatsiooni, see on tekitanud Euroopas segadust," märkis ta.

Muraka sõnul on kevadeti loogiline, et piima hind läheb alla, kuid nüüd on odavaimat piima tootva Uus-Meremaa tootmismahud vähenenud ning maailmaturul tähendab see, et hinnad lähevad üles.

Murakas selgitas samas, et Uus-Meremaa ei saa kaupa vabalt Euroopa Liitu müüa, see käib kvoodi alusel. Kui aga maailmaturul tekib Uus-Meremaa piimapulbri defitsiidi tõttu suurem nõudlus, veab see tõenäolidelt piima hinna üles ka Euroopa Liidu sees ning annaks soodsa võimaluse eksportida.

"Kui nädal aega tagasi näis, et hinnad hakkavad kevade tõttu langema, siis nüüd see enam kindel pole," kirjeldas Murakas turu heitlikkust.

Murakas rääkis, et E-Piim on püüdnud piimapulbrit juba ka pisut kõrgema hinnaga müüa, kuid kaubaks pole see nii veel läinud. "Noo, lõssipulbri hind on Euroopa turul kuskil 2000 eurot tonn, täna 10% kallim tase ei lähe veel kaubaks," täpsustas ta.

Murakas lausus, et Venemaa ostis terve talve Eesti piimatööstustelt suuri koguseid ja praeguseks on nii Eesti ettevõtete kui ka ELi piimatööstuste laod pulbrist tühjaks müüdud.

"Hinnatõus kuluks Eesti tootjatele väga marjaks ära, mis saab, selgub lähema paari nädala jooksul," ütles piimatööstuse juht.

Murakas märkis, et Euroopa Liidu sekkumiskokkuostu ladudes on mitmeid sadu tuhandeid tonne turult kõrvaldatud lõssipulbrit ja hinna tõustes võib tekkida kiusatus see suuremate koguste kaupa turule paisata. Mullusest sekkumispulbrist ja -võist on Muraka sõnul tänaseks kolmandatesse riikidesse müüdud vaid veerand.

"Kui EL nii suure koguse vastutustundetult turule paiskab, võib see hinnad langusesse paisata. EL on lubanud, et käib varudega väga sensitiivselt ümber," kommenteeris Murakas. "Loomulikult kiusatus tekib ja mingi aeg oleks need varud vaja ka maha müüa. Ega avalikku sektorit ei tea kunagi ette, Brüssel on üks suur risk."

 PRIA turukorraldusbüroo andmetel on Eestis kokku ostetud 2634,375 tonni lõssipulbrit ja 1152,5 tonni võid, mille eest on koos käibemaksuga tasutud vastavalt 88,7 miljonit ja 46,5 miljonit krooni. Enim lõssipulbrit ja võid müüs sekkumiskokkuostu Tere AS.

Novembris ilmus Euroopa Komisjoni määrus, mille põhjal eraldatakse lõssipulbri sekkumisvarudest 1 tonn lõssipulbrit toiduabiks Eestisse ja 969 tonni Lätisse.

PRIA kinnitusel on võimalik ka sekkumisvarude müük – see avatakse samuti Euroopa Komisjoni määrustega. Sekkumisvarude müük algab reeglina siis, kui turuhinnad on saavutanud omaaegsetest kokkuostuhindadest kõrgema taseme. Praegu müüki veel ei toimu.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077