Autor: Kristi Malmberg • 26. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia läheb üle graafikmaksele

Eesti Energia on täiustanud elektritarbimise prognoosimist ning asendab kokkulepitud tarbimise teenuse uue arveldusviisiga, milleks on graafikmakse, teatas ettevõte.

Eesti Energia müügi- ja teenindusdirektori Sten Argos kirjutab oma blogis, et arveldamine senise kokkulepitud tarbimise alusel tekitas tarbijates arusaamatust ja suurte vahearvete tõttu ka pahameelt. Suured vahearved tekkisid tarbimiskohast kontrollnäitude võtmisel, kui selgus, et kokkulepitud tarbimiskogused ei vastanud klientide tegelikule tarbimisele.

"Sellest tulenevalt asendame kokkulepitud tarbimise graafikmaksega, mis tagab täpsema arvelduse," selgitab Argos.

Graafikmakse puhul ei pea klient igakuiselt teatama näite. Kokkulepitud tarbimist kasutanud klientidele jääb seni kokku lepitud maksesagedus samaks. Maksesagedus on paindlik vastavalt tarbitud kogusele.

Graafikmakse arvestab tarbimiskohtade erinevaid tüüpe ja tarbimise jaotust kuude lõikes aastas ning on seega reaalse tarbimisega rohkem kooskõlas kui senine kokkulepitud tarbimine. 

Kui klient näeb, et tema tarbimiskohale vastab paremini mõni muu tüüptarbimisgraafik, siis saab ta sellest Eesti Energiat teavitada ning on võimalik leida pakutavate tüüptarbimisgraafikute hulgast konkreetsele tarbimiskohale sobilikum.

Kõikidele seni kokkulepitud tarbimist kasutanud klientidele on Eesti Energia saatnud personaalse kirjaliku teavituse kliendi poolt Eesti Energiale antud kontaktandmetele.

Argose selgitusel on muudatuse läbiviimine jaotatud etappideks, kuna see puudutab suurt hulka kliente. Tänaseks on 100 000 kliendist, keda see muudatus puudutab, teavitatud üle 80 000. Teavitatud klientidest on 97% graafikmakse heaks kiitnud ning 3% klientidest on graafikmaksest loobunud ja on arveldusviisiks valinud näidu teatamise.

Argose kinnitusel ei mõjuta graafikmaksele üleminek teenuse maksumust, klient maksab tarbitud elektri eest kokkulepitud graafiku alusel.

Tarbitud elektrienergia eest esitatud arvete tasumiseks on aega 14 päeva alates arve koostamise kuupäevast, seega on klientidel võimalus arvega tutvumiseks enne arve tasumist (sh. otsekorralduslepingu alusel debiteerimisel).

Graafikmakse mittesobivusel on klientidel võimalik sellest loobuda ja valida arveldamine oma teatatud näitude alusel.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077