Autor: Virge Haavasalu • 16. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pärnu Scanfili ema suunab jõud Eestisse

Soome emaettevõte uuendas elektroonikaseadmete tootja OÜ Scanfil Pärnu lähedal Saugas asuvat tehast, et saavutada paremat tulemust kogu ettevõttele.

Majanduse olukord kujunes meile väljakutseks, mis avaldas mullu oma mõju ka Eesti tütarfirmale, ütles Scanfil Grupi kommunikatsioonijuht Jussi Kukkonen.

"Otsustasime koondada teatud spetsiifilise elektroonikatootmise oma Pärnu tehasesse ja vastavad muudatused said alguse eelmisel aastal," rääkis ta.

"Põhiline põhjus seisneb mastaabi eelises. Paindlikkust saab parandada, kui kogu võimsus ja tarneahel on koondunud ühte kohta," põhjendas Kukkonen investeeringut Pärnu tehasesse. Tööle jäävad ka Scanfili kaks tehast Soomes ja üks Ungaris.

Mulluseks kõige suuremaks muutuseks Scanfili jaoks nimetas Kukkonen Pärnu tehase osatähtsuse kasvu kogu grupi tegevuses. Selle tulemusel uuendati seal ka tehnoloogiat, mis võiks arendada ja kasvatada kogu ettevõtte ärilist tegevust, märkis ta.

Eesti hinnatase ahvatleb

Samuti Soome omanikega Elcoteq Tallinn ASi juht Jan Kotka kinnitas, et Skandinaavia elektroonikatootjad on valmis praegu Eestisse investeerima, kuna Soome ja Eesti hinnatase on jätkuvalt täiesti erinev. Aasiasse minemiseks peavad mahud olema tema sõnul väga suured.

Teine Eestisse investeerimise põhjus on Kotka sõnul see, et Eestis on viimastel aastatel tegutsenud päris palju elektroonikatööstusi, mis toob kaasa kompetentsitaseme tekke. "Töid, mida siiani on peetud Eestile liiga keerukaks, on hakatud võtma Eestist. Mulle tundub, et siin saadakse sellega juba üsna hästi hakkama," märkis ta.

Eesti palgad üles ei hüppa

Tohutut palgahüpet Kotka lähema viie aasta jooksul Eestis ei näe. "Usun, et Eesti kompetentsitase ja tööjõukulu hakkab olema sellisel tasemel, mis pikas perspektiivis on ahvatlev Skandinaavia firmadele," lisas ta.

Elcoteqi Tallinna ja Scanfili Pärnu tehas on Kotka sõnul pigem konkurendid ja kliendisuhetes nad lähiminevikus otsest koostööd teinud pole.

Soomes paiknev Scanfili emafirma avaldas eile Helsingi börsile grupi eelmise aasta majandustulemused. Eesti kohta lähemaid numbreid veel ei avaldatud, seda lubati grupi teatel teha märtsi teisel nädalal.

Emaettevõtet Scanfil EMS Oy-d tabas mullu grupi presidendi Harri Takaneni sõnul ülemaailmse majanduskriisi tagajärjel tekkinud nõudluse puudus. "Hoolimata edukatest jõupingutustest leida uusi tooteid ja kliente jäi lepinguliste toodete müük 2008. aasta tasemele," nentis ta.

Takaneni sõnul saabki lepingulise tootmise tulevik seisneda uute klientide leidmises. "Kuna kogu maailmas on investeeringute tase madal, saab tulla ettevõtte kasv kliendibaasi mitmekesistamisest," märkis ta.

Soome Kauppalehti kirjutas, et Scanfili emafirmast võib saada Helsingi börsi tänavune üllataja.

TASUB TEADA

• Scanfili aktsia on alates suvest kallinenud 50%.

• Ettevõte pole enam kui 30 aasta jooksul kordagi kahjumisse jäänud.

NUMBER

• 10% kahanes mullu Scanfili grupi käive, kukkudes 197,3 miljonile eurole (3,1 mld kr). Puhaskasum vähenes 14,3 miljonile eurole (223,8 mln kr).  

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077