Autor: Kadrin Karner • 15. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sedin nõuab SEB-lt 1,5 miljardit

Pjotr Sedini osalusega Grove Invest esitas Harju maakohtusse SEB Panga ja SEB Liisingu vastu 1,49 miljardi kroonise kahjunõude, millele lisanduvad viivised.

Grove Investi teatel esitati kahjunõue Grove Investi poolt asutatud 150 töötajaga Baltic Panel Group OÜ-le majandusraskuste, likviidsusprobleemide ja pankroti põhjustamise eest aastatel 2007-2008.

„Käesoleva vaidluse sisuks on asjaolu, et OÜ Grove Invest poolt 2005. aastal vineeritootmiseks asutatud Baltic Panel Group OÜ kaotas tänu SEB Panga ja SEB Liisingu jõulisele sekkumisele ettevõtte juhtimisse nii oma investeeringu kui ka ettevõtte," ütles pressiteates Grove Investi esindav vandeadvokaat Erki Kergandberg.

Grove Invest OÜ juhatuse liige Jüri Triletski ütles Äripäevale antud kommentaaris, et SEB süü seisneb selles, et pank valis tehase seadmete tarnija suhtes valed õiguskaitsevahendid.

Kergandberg lisas, et vineeritehase käivitumine takerdus, kuna tootmisseadmete tarnijad ei olnud võimelised seadmeid tööle rakendama ja SEB Pank ja Liising ei nõustunud Grove Investi ja Baltic Panel Groupi ettepanekutega tekkinud probleemide lahendamiseks. See aga viis välja Batic Panek Groupi likviidsusprobleemideni ja 2008. aasta mais kuulutati välja ettevõtte pankrot, selgitas Kergandberg.

Küsimusele, milliseid ettepanekuid SEBle tegite ja millistel põhjustel SEB ettepanekuid heaks ei kiitnud, vastas Triletski, et tehase käivitamisega seonduvalt tehti SEB-le korduvalt ettepanekuid nii seadmete parandamiseks läbi Soome ettevõtete, kui ka täiendavate investorite kaasamiseks. "SEB Grove Invest OÜ poolt tehtud ettepanekuid ei aktsepteerinud. Tehase seadmete parandamine ja täiendavate investorite kaasamine oli võimalik ainult SEB nõusolekul," selgitas Triletski. Grove Investi nõue SEB vastu sisaldab endas nii investeeringuid kui audiitorite poolt hinnatud ettevõtte väärtust ning kohtusse poleks pöördutud kui nõude põhistusse ei usutaks.

Arvestades SEB Panga ja SEB Liisingu vastu esitatud kahjunõude suurust, on OÜ Grove Invest teinud viidatud kohustuse täitmise kontrollimiseks teate ka finantsinspektsioonile.

OÜ Grove Invest juhatuse liikme ja osaniku Jüri Triletski sõnul oli Kohilasse rajatud ca 500 miljoni kroonise maksumusega vineeritehasel olemas tööjõud, tooraine, lai kliendibaas eksportturgudel ning ka kasumi kindlustamise leping maailma suurima kindlustusseltsiga Zurich. „Me võtsime panka kui partnerit, kasutades ettevõtte finantseerimisel SEB poolt meile soovitatud skeemi,“ rääkis Triletski pressiteates. „Kui pank ei oleks hakanud tegema meile takistusi ettevõtte käivitamisel tekkinud tehniliste probleemide lahendamisel, töötaks Baltic Panel Groupi tehas täna täiel võimsusel, valmistades 50 000 kuupmeetrit vineeri aastas, andes käivet 535 miljonit krooni aastas, EBITDA-ga 230 miljonit krooni aastas ning andes Kohilas tööd ca 150 inimesele.“

Grove Investi esindavad antud vaidluses advokaadibüroo Tark & Co vandeadvokaat Erki Kergandberg ja advokaat Elmer Muna ning advokaadibüroo Raidla Lejins & Norcous vandeadvokaat Arne Ots.

Grove Investi omanikud on suuromanik Petr Levin, Pjotr Sedin, Jüri Triletski, Larissa Sedina ja Jaanus Reisner ning Kylemore International Invest Corporation, mis on registreeritud Venemaal Moskvas.

Baltic Panel Group OÜ oli Grove Investi tütarettevõte. 

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077