Autor: Silvia Kruusmaa • 14. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa keemiatööstus vajab konkurentsis püsimiseks tõsiseid muutusi

Lähis-Ida ning Aasia, eriti Hiina ja India keemiatööstusettevõtted on kujunemas tõsisteks konkurentideks Euroopale, järeldab KPMG värske Euroopa keemiasektori uuring.

KPMG teatel märgib analüüs, et Euroopa naftakeemia tootmisvõimsus langeb lähiaastatel dramaatiliselt. Hinnanguliselt muutub 40 maailma 200st krakkimistehasest 2015. aastaks ebarentaabliks ning 14 neist asub Euroopas. Nimetatud naftatehaste sulgemine vastab 26 protsendile ELi krakkimismahtudest. Euroopa 17st etüleenglükoolitehasest kümme võib muutuda kahjumlikuks, mis vastab 65 protsendile Euroopa mahtudest.

KPMG hinnangul suudaks Euroopa keemiatööstus endiselt olulist rolli mängida juhul, kui ollakse valmis jõulisteks muutusteks kahjumlikes tootmisüksustes. Vastasel korral ei suuda Euroopa konkureerida uute ning efektiivsemate, väljaspool Euroopat rajatavate tehastega.

Samuti tuleks selgelt defineerida, millised keemiatööstuse harud püsivad maailmaturul konkurentsivõimelistena ning suunata ressursid ja investeeringud sinna, tagades nende ellujäämise. Konkurentsieeliseks oleks ka ajalooline edumaa innovatsioonivallas, eriti jätkusuutlike lahenduste väljatöötamisel.

Aktiivselt tasub otsida ka kasulikke ühisettevõtmisi ja strateegilisi liite, et saada osa odavast Lähis-Ida toorainest ning kasvavates Aasia turgudest.

Euroopa keemiatööstuses on hõivatud üle 1,2 miljoni inimese ning sektori osakaal ELi 2007. aasta väliskaubandusülejäägis ulatus 35,4 miljardi euroni. Aastal 2008 müüdi 23 protsenti Euroopa keemiatoodangust ELi välistesse riikidesse, seda eriti NAFTA maadesse (USA, Kanada, Mehhiko), kuid ka Türki, Venemaale ning Aasia maadesse.

Euroopa suurim keemiatootja on Saksamaa, mille osakaal ELis on 25,3 protsenti. Järgnevad Prantsusmaa 14,5 ning Holland, Ühendkuningriigid ja Itaalia 10-11 protsendiga.

Maailma suurim keemiatööstusettevõte on praegu BASF (Saksamaa), kuid KPMG analüüsi kohaselt võtab 2015. aastaks juhtpositsiooni Saudia-Araabia ettevõte SABIC.

Euroopas tarbivad keemiatööstuse toodangust 30,3 protsenti majapidamised ning avalik sektor; suurte tööstusettevõtete osa on 25,1 ning teenustesektori osa 16,4 protsenti. Järgnevad põllumajandus 6,4, ehitus 5,4 ning muud tootmisettevõtted 6,1 protsendiga.

Globaalne majanduskriis avaldus ka Euroopa keemiatööstuses: 2009. aasta märtsiks oli sektor langenud aastaarvestuses 13,2 protsenti. Euroopas seisis tööstusharu silmitsi plastmassi, värvide ning tehisfiibri nõudluse drastilise vähenemisega - seda eriti võtmesektorites nagu autotööstus ja ehitus. Nõudluse langus viis paljude klientide laovarude märgatava vähenemiseni ning mõned tootjad piirasid tootmist 30 kuni 60 protsendi võrra.

KPMG on ülemaailmne auditi-, maksu- ja nõustamisteenuseid pakkuvate ettevõtete võrgustik, mis tegutseb 146 riigis.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077