Autor: Ain Alvela • 27. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ida-Virumaa tõmbab tööstusinvesteeringuid

Oluline osa läinud aastal tehtud tööstusinvesteeringutest suundus Ida-Virumaa majandust turgutama, sest ettevõtjad peavad sealseid olusid tootmise arendamiseks soodsateks.

Nii paigutasid Soomes metallitööstuse seadmete vahendamise, projekteerimise ja tootmisega konsortsiumi moodustavad Metalliset OY ja Makron OY Eestisse uue toomisüksuse rajamisse 100 miljonit krooni – juba 2007. aastal Narvas tööd alustanud ASi Metalliset Eesti 5000 m2 suurune tsehh sai mullu aprillikuus naabriks OÜ Makmet Eesti 2400 m2 suuruse tehase.

Ettevõtte juhataja Arne Raam kiitis Narva ettevõtluskeskkonda ja linnavõimu tuge. Ta avaldas lootust, et sinnakanti tuleb Soomest veelgi investeeringuraha, kuna asukoht ja keskkond selleks on soodne.

Narva läks mullu veelgi üks metallitööstuse suurinvesteering – rahvusvaheline kaupade ja konteinerite laadimisseadmeid tootev kontsern Cargotec avas seal 27. augustil 300 miljonit krooni maksma läinud komponentide tehase laienduse.

ASi Cargotec Estonia juhatuse esimehe Ivo Volkovi sõnul on Narva suurte metallitöö traditsioonidega linn, mida Cargoteci tehas püüab parimal võimalikul moel kasutada.

Cargotec Estonia ajalugu ulatub 1947. aastasse, mil rajati sõjatööstusettevõte Baltijets. 1997. aastal läks see A.P. Moller Groupi koosseisu, 2007. aasta juunist kuulub tehas Cargoteci kontserni, mille peamised kaubamärgid on Hiab, Kalmar ja MacGregor. Cargoteci Eesti üksuses saab tööd üle 500 inimese.

Eelmisel aastal, nädalapäevad enne jaanipäeva avas AS Ecometal Sillamäel vanade pliiakude ümbertöötlemistehase uue järgu, mille tulemusena hakkab tehas lisaks pliile, pliisulamitele ning polüpropüleenile tootma akuhappe baasil ka naatriumsulfaati – glaubrisoola nime all tuntud sekundaarset produkti. Tegemist on keskkonnahoiule suunatud investeeringuga, 43,2 miljoni krooni suurust rahapaigutust toetas 52% ulatuses Norra riik.

Ida-Viru maavanem Riho Breivel on seda meelt, et kui piirkonda tulevad investeeringud ja ettevõtjad kohapealseid olusid kiidavad, mõjub see hästi kogu regiooni üldse maine paranemisele.

"Ka kõige ilusamatest kohtadest võib leida prügimäe ja selles sonkima hakata, kui see on eraldi eesmärgiks seatud," tõdes Breivel. "Mina julgen küll öelda, et Ida-Virumaa on kindlasti nii majanduslikult kui ka rahvuslikult stabiilsem kui näiteks Tallinn."

Maavanema hinnangul peaksid arengud Sillamäe sadamas kindlustama Ida-Virumaa rolli transiidikeskusena ja sisuliselt monofunktsionaalse Kohtla-Järve tulevikule on tema arvates määrava tähtsusega mullune VKG vastse õlitehase avamine.

"Narva rajatud kõrgtehnoloogiliste metallitehaste edu pant on nende ekspordivõimekus, ka Püssi plaaditehas sai kuuldavasti põhjamaade turu uksed lahti, loodetavasti hakkab ka nende tootmine edenema," rääkis Breivel.

Neljapäevane Äripäeva tööstuse rubriik kirjutab täpsemalt, millised ettevõtted olid eelmisel aastal investeerijate esireas.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077