Autor: Anne Oja • 25. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taastuvenergia tasu kärpimine turgutaks majandust

Baltic Power Partnersi tegevjuht Rain Dorbeki sõnul turgutaks taastuvenergia tasu kärpimine majandust, kuid lõplikku lahendust see kindlasti ei tooks.

"Tarbija poole pealt oleks muidugi parem, kui taastuvenergia tasu üldse poleks," kommenteeris Dorbek täna riigikogu majanduskomisjonis arutusel olnud taastuvenergia toetuse ja põlevkiviblokkide ehitamise küsimusi.

"Majandust turgutaks taastuvenergia tasu kärpimine küll," märkis Dorbek. Turu avamise edasilükkumist või erandi tegemist büroohoonetele ja kaubanduskeskustele ta kuigi tõenäoliseks ei pidanud. "Arutasime Einari Kiseliga (majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika asekantsler - toim) põgusalt, kuidas saaks büroohooned ja allüürnikega suured kompleksid hinnatõusust päästa, kuid hoonete haldajad peavad hinnatõusu allüürnikele siiski ära seletama," sõnas Dorbek.

"Teadlikku otsust turu avamist edasi lükata, ma arvan, ei tule," märkis ta. "Siin on ikkagi mängus suured rahad ja Euroopa Liidule antud lubadused."

Dorbek ütles, et suurtarbijad peaksid veebruarikuu jooksul uued elektrienergia lepingud sõlmima ja tegema seda ka siis, kui seaduseelnõu vastuvõtmine riigikogus toppama jääb. "Loodan muidugi, et seda ei juhtu," lisas ta.

Dorbeki sõnul jagunevad suured büroomajad ja kompleksid praegu kolmeks: ühtedega on Eesti Energia juba ühendust võtnud ja uut lepingut pakkunud, teised on kohe-kohe seda saamas ja kolmandatel on mitu liitumispunkti ning elektrilepingut, mis nad hetkes hinnatõusust päästab.

"Pahatahtlikke (haldajaid - toim) kindlasti ei ole, kes lepingu sõlmimisega venitaks, aga heatahtlikke ka kindlasti mitte, kes hakkaks elektri eest rohkem maksma ja seda oma allüürnikelt sisse ei kasseeriks," rääkis Dorbek.

"Me ei tea ka, milline on Eesti Energia taktika," viitas Dorbek võimalusele, et energiamonopol pakub kiireimatele suurtarbijatele soodsamat hinda, "kuid kes on riskialtim, see täna veel lepingut ei sõlmi."

Suurte hoonekomplekside tühjaks kolimist Dorbek enda sõnul ei usu: "Hinnatõus ei saa olla väga meeletu. Ma arvan, et allüürnikud tulevad elektri hinnaga toime, mingit kolimist see kindlasti ära ei tasu."

Dorbek lisas, et tema hinnangul pole elektriga laristavaid ettevõtteid enam turule jäänud, kuid elektril töötavaid ventilatsiooni- ning külmutusseadmeid pole võimalik täielikult välja lülitada. "Võibolla muudetakse neid paigutusega veidi efektiivsemaks ja kus on vana pind, saab tellida energiaauditi ja renoveerida," ütles ta.

Kaubanduskeskuste suurimaks elektriröövliks on oletatavasti ventilatsioonisüsteemid, mis paiskavad sooja õhu välja ja tõmbavad külma õhu sisse, mille enne hoonesse laialijaotamist elektriga üles soojendavad.

"Kui tuua uuemal hoonel välja kokkuhoiukohad, laiutatakse tavaliselt käsi ja öeldakse, et ma ehitasin selle alles kaks aastat tagasi ja mul ei ole raha, et hakata seda jälle ümber tegema," kirjeldas Dorbek asjade reaalset seisu.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077