Autor: Artur Tooman • 25. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestisse tuleb Hispaania metallurgiahiid

Hispaania metallurgiakontsern Celsa plaanib osta Eestist vanarauda oma Euroopa tehaste tarbeks, mis toob kaasa hinnatõusu.

Eestit külastanud Celsa esindajad huvitas vanaraua kokkuostu võimalus ja selle väljaviimine läbi Paldiski sadama. Ettevõte ise ei kommenteerinud külastuse eesmärke ning Eestit puudutavaid plaane.

Eesti vanametallifirmad suhtuvad Celsa-taolise uustulnuka turuletulekusse ettevaatlikusega. ASi Kuusakoski juhatuse liikme Kaido Aettiku sõnul käisid jutud nende plaanidest juba möödunud aastal, kui Celsa ilmus Leedu turule.

"Juba siis oli selge, et hispaanlased ei peatu ning laienevad üle kogu Baltimaade turu," kinnitas ta.

Aettik ei soovinud spekuleerida hispaanlaste plaanide üle, kuid märkis, et Celsa on väga suur ettevõte – maailma suurim armatuurraua tootja, kelle tehaseid leiab igalt poolt üle Euroopa.

Eesti metalliturul on tema ütlusel oodata tihedat konkurentsi. "Vanarauahind kerkib," ennustas Aettik. "Võimalik, et kellelgi tuleb osa turust loovutada, kuid meie oma kliente ära ei anna," lisas ta.

ASi Formet Grupp juhatuse esimehe Pavel Suslovi sõnul tõusevad vanaraua kokkuostuhinnad siseturul 15-20% võrra. "Hispaanlased võivad vabalt hõivata 30-40% turust," märkis ta. Suslovi sõnul mõjutab Celsa tulek kõige rohkem kokkuostjaid.

OÜ Midelprof juhatuse esimees Maksin Staršov rõõmustas, et turule ilmub nii suur ettevõte. "Vanaraua kokkuostjate jaoks ei ole see eriti hea uudis, kuid minu jaoks on see võimalus saada head hinda," selgitas ta.

Spetsialistide hinnangul moodustas vanarauaturu maht Eestis eelmisel aastal 300-400 tuhat tonni, mis on peaaegu kaks korda väiksem kriisieelsetest näitajatest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077