Autor: Kadri Paas • 12. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töösturid: elektri kallinemine kergitab toidu hinda

Werol ja Leibur ennustavad 1. aprillist avaneva elektri vabaturu tõttu energia hinna kerkimist, misjärel suurenevad tõenäoliselt ka nende õlide ja pagaritoodete hinnad.

Werol Tehased AS-i juhatuse liige Meelis Virro ütles Äripäevale, et neil oli detsembris kohtumine Eesti Energia esindajatega, kus oligi teemaks turu avanemine ja sellega kaasnevad muutused ja mõjud ettevõttele.

"Pakkumist pole veel tehtud ja ka lepinguni pole veel jõudnud," lisas ta.

Samas peab Virro hinnatõusu vägagi tõenäoliseks.

"Oleme omalt poolt hinnanud hinnamuutuste mõju toodete hindadele ning leidnud, et ainuüksi elektri hinna kõikumine meile suurt mõju ei avalda. Hinnatõus mõjutab toodete hindu, kuid see jääb meie toodete puhul tarbijatele peaaegu et märkamatuks. Hind võib aga lühiajaliselt avaldada mõju kasumlikkusele," arvas õlitööstur.

Ta usub, et alates 1. aprillist hakkab Werol sõlmima kuu-paari pikkusi hinnafikseeringuid.

"Ehk siis midagi analoogset, mis me teeme tänasel päeval oma peamise tooraine rapsiseemnega," täpsustas Virro.

Aastas tarbib õlitehas ligikaudu 5 GWh elektrit, tootmismahu kasvu järel aga umbes 8 GWh energiat.

Ka Leibur ei ole veel Eesti Energiaga vabaturu tingimustes ostu-müügilepingut sõlminud. Leiburi tootmisdirektor Agu Matsi sõnul on nende jaoks veel ebaselgeid asjaolusid.

"Teoreetiliseks alternatiiviks on hakata ise börsilt elektrit ostma, kuid see vajab väga põhjalikke teadmisi elektriturust ja börsi toimimisest. Meie firmal on väga põhjalikud teadmised pagaritoodete tootmisest ja turust , aga elektriturul toimetamiseks vajame kindlasti vastava ala spetsialistide abi," arutles Mats.

Ka tema usub, et 1. aprillist elektrihind tõuseb.

"Milliseks tõus kujuneb, seda on hetkel väga raske ennustada," märkis Mats. Nii ei oska ta veel ka öelda, kas ja kui palju võimalik hinnatõus Leiburi toodete hindu võib mõjutada. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077