21. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ross: töötus hoiab majandust tagasi

Eesti Panga asepresident Märten Ross ütles, et üheks majandust tagasi hoidvaks hoovuseks on töötus, ning tuletas meelde, et uus seadus võimaldab ametikohti luua väiksema riskiga.

"Tööstusbaromeeter viitab küll stabiliseerumisele, kuid on veel hoovusi, mis majandust tagasi hoiab," ütles Ross, viidates töötusele, et mõne tootmise kasvamine ei tähenda seda, et töötus ei kasva ning see tingib ka tarbimise vähenemise.

"Tööpuudus kasvab veel, kuid selle aasta teisel poolel on tekkinud töökohti juurde ja inimesed on läinud tagasi tööle." Ross tuletas tööandjatele meelde, et uus tööseadus võimaldab hõlpsamalt ja riskivabamalt töökohti luua ning kui tekib uusi ideid, võiks seda julgelt teha.

"Kõvasti lüüa saanud sektorite nagu kinnisvara ja ehitus taastumine võtab aega. Tööstus- ja teenindussektor on päris optimistlikud, kuid ehitus mitte," lisas ta.

"Majanduskasvu võiks toetada see, et kapitali ja intresside hind on madal ning investeeringud on odavad. Kuna euro väljavaade on hea, peame seda oma prognoosis arvestama ning see peaks kasvuväljavaadet toetama," sõnas Ross.

"Arvame, et järgmisel aastal on väike positiivne kasv. Ilmselt peaks järgmisel aastal kvartal kvartalisse tulema plussis ning 2011. aasta on juba selgelt plussis," lisas ta. Väliskeskkond paraneb ning kasv taastub peamiselt ekspordi toel. Sisenõudluse kasv on aga tagasihoidlik.

Eesti Panga põhistsenaariumi peamiste näitajate järgi on aastal 2011 SKP kasv püsihindades 5%. "5% seetõttu, et meie kasvupotentsiaal pole ära kadunud. Ümberkohandumine võtab aega, ameti õppimine või töökoha loomine, kuid meie tööjõuturg on kohanemisvõimeline," lausus Ross.

Eesti Panga sügisprognoosi põhistsenaariumi peamised näitajad:

2009 2010 2011

SKP (mld krooni) 214 212 224Ekspordi kasv püsihindades -12% 5% 10%SKP kasv püsihindades -14% 1% 5%Inflatsioon 0% 0% 2%Eelarve tasakaal (% SKPst) -3% - 3% -1%

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077