17. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Roostevabad tööriistad kannatavad niiskust

Peamine eelis roostevabast terasest tööriistade puhul on nende korrosioonikindlus, mis võimaldab neid kasutada ka niisketes ja steriilsust nõudvates oludes, näiteks meditsiinis ja toiduainetööstustes.

ASi B B Tools Estonia müügi- ja turundusdirektori Kajar Mikiveri sõnul kasutatakse A2 ehk roostevaba materjali eelkõige meditsiinis, toiduainetööstuses, lasteaedade, koolide, restoranide jt suurköökides ning samuti niisketes, märgades ja suurt steriilsust vajavates oludes.

"Näiteks merel kalapüük, ka meditsiinivaldkonnad, toiduvalmistamine ja muu taoline," selgitas Mikiver. "Eelis muude materjalide ees ongi see, et see teras teatavasti ei roosteta."

Roostevaba materjal on kallis, kuid vastupidav

Mikiver ütles, et kuigi roostevabade tööriistade hinnad on valdkonnapõhiselt erinevad, kipuvad need olema tavalistest tööriistades mitu korda kõrgemad. Samas on nende kasutamine mõnel juhul vältimatu.

"Arvan, et see on sama levinud kui sööklas saia ja leiva kohalolek," tõi Mikiver näite. "Mõned valdkonnad lihtsalt ei saa üle ega ümber materjalist A2."

Plastmass ei suuda kõikjal metalli asendada

Schmolz Bickenbach Baltic OÜ juhataja Argo Ladva sõnul ületas 2003. aastal plastmassi tootmine maailmas 200 miljoni tonni piiri. "Plastmassi kasutamise kasv nõuab ka pidevat tootmiskulude ülevaatust, see aga omakorda seab nõuded tööriistadele," selgitas Ladva. "Kogu plastmassi töötlemise protsessis on vormide väljatöötamisel oluline tähtsus ja see on ka kogu protsessi edukuse võti."

Ladva märkis, et plastmass ümbritseb meid ju kõikjal, lihtsamad näited on autode laternad ja tolmuimejad.

"Mõlemal juhul on tähtis välimus ja funktsionaalsus," tõdes ta. "Tööriistaterasest plastmassivormide juures on eriti tähtsad puhtus, poleeritavus, konstantne kõvadus ja mikrostruktuur, samuti kulumiskindlus, kuumuskindlus, masintöödeldavus, sitkus ja soojusjuhtivus."

Kapriisne, aga töökindel materjal

Ladva selgitas, et plastmassi pressvormide ja vormiraamide tootmises on suund kasutada roostevabade tööriistateraste sulameid. "Seda eelkõige just nende parema korrosioonikindluse tõttu, mis annab lõppkasutajale suure eelise," märkis ta. "Samas ei pruugi kõvadus olla loomupäraselt stabiilne kogu tooriku lõikes, ette võib tulla raskusi masintöötlemisel ja keevitamisel," selgitas Ladva.

Seoses materjali haprusega on pragunemisoht. Kõik need ohud võivad tema sõnul esineda juhul, kui on tegemist suuremate toorikutega, mis nõuavad rohket masintöötlust.

Masintöötluseks on roostevaba teras materjalidest parim.Argo Ladva, OÜ Schmolz Bickenbach juhataja "Neil põhjustel on Deutsche Edelstahlwerke välja töötanud uue materjali plastmassivormide ja vormiraamide valmistamiseks," rääkis Ladva.

Materjali nimetus on korroplast. See on madala süsinikusisaldusega sulfureeritud roostevaba tööriistateras, mida tarnitakse eelkarastatuna kõvadusega umbes 320 HB. Ladva lisas, et korroplasti keemiline koostis tagab kogu tooriku lõikes mehaanilise stabiilsuse ja hea keevitatavuse.

"Tänu heale korrosioonikindlusele ei vaja korroplast ka äärmuslikes tingimustes eraldi pinnatöötlust, nagu vajavad P20 sulamid," kinnitas ta. "Masintöötluseks on see sobivaim materjal roostevabade tööriistateraste seas. Korroplasti saab kasutada ekstruuderites ja kummivormides, kus on minimaalne pinnatöötlus."

Roostevaba teras võib ka pehme olla

Leathermani roostevabast terasest tööriistade maaletooja Marek Rattiste märkis, et sellisest materjalist peaksid olema need tööriistad, mis peavad olema korrosioonile rohkem vastupidavad, kui tavaline teras seda võimaldab.

"Olenevalt metallisulamist võib roostevaba teras olla väga korrosioonikindel ja võrdlemisi pehme, nagu sööginõud, samuti võivad olla mõnevõrra korrosioonikindlad ning ka küllaltki kõvad," selgitas Rattiste.

"Leathermani tooted on valmistatud just viimast silmas pidades, tööriista komponendid on tugevad ja terad säilitavad teravuse ka n-ö karmi kasutuse korral," ütles ta.

Rattiste sõnul on tavalisel tööriistaterasel süsinikusisaldus 0,7 ja 1,4 protsendi vahel. "Leathermanis kasutataval 400 seeria roostevabal terasel on see aga keskmiselt 0,12 protsenti," kinnitas ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077