10. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa tegi WTO kõnelustel kannapöörde

Venemaa heitis eile kõrvale 16 aastat ettevalmistusi liitumiseks Maailma Kaubandusorganisatsiooniga WTO ning teatas, et pürib liikmeks ühises kaubandusblokis koos Valgevene ja Kasahstaniga, kirjutab Financial Times.

Venemaa peaminister Vladimir Putin ütles eile tehtud avalduses, et kõik kolm alustavad liitumiskõnelusi uuesti ühise tolliliidu baasilt.

„Me kinnitame, et WTOga liitumine on meie prioriteet, kuid seda tolliliiduna ja mitte eraldi riikidena,“ ütles Putin.

Selline kannapööre võib Venemaa liitumist WTOga veelgi viivitada, kirjutab FT.

WTO teatas, et pole seni veel Venemaalt ega selle partneritelt saanud muutunud plaanide kohta ühtegi teadet. Varasemad pretsedendid tolliliidu liitumisest WTOga puuduvad. Esmalt tuleb tolliliidu liikmetel kokku leppida ühine läbirääkimiste platvorm ning otsustada, milline riik kõiki kõnelustel esindama hakkab.

„Nimetatud kolm riiki on liitumiskõnelustel väga erinevas etapis. Raske on näha, kuidas saaks kujundada ühtlustatud kõneluste protsessi,“ ütles üks ELi allikas. „Oleme täiesti šokis. See näib olevat katse kogu protsessi lõhkuda,“ ütles teine allikas.

Putini avaldus tuli pärast seda, kui kolm riiki olid otsustanud käivitada juba ammu kavandatud tolliliidu 2010. aasta 1. jaanuarist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077