6. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi tõstab hoiuste garantiid

Rootsi valitsus tegi täna ettepaneku tõsta hoiusegarantii pankades 500 000 Rootsi kroonile.

Garantii kehtiks kõigile hoiustele hoolimata sellest kas tegemist on tähtajalise või tähtajatu hoiusega.

Eesmärk on anda hoiustajatele suurem kindlustunne, mis ühtlasi aitab säilitada nende usaldust finantssüsteemi vastu. Rootsi valitsuse sõnul jõustub laiendatud garantii veel täna, vahendas Rootsi majandusuudiste portaal di.se.

„Oleme valmis ka täiendavateks abinõudeks kui see peaks vajalikuks osutuma,“ ütles Rootsi rahandusminister Anders Borg tänasel pressikonverentsil.

Ettepaneku järgi on hoiustajal igas pangas garanteeritud hoiused kuni 500 000 Rootsi kroonini.

„See on hea otsus ja vajalik otsus. See saadab hoiustajatele signaali, et nad võivad end rahulikult tunda. Ka konkurentsi seisukohalt on hea, et järgitakse samu abinõusid, mis teistes Euroopa riikides,“ ütles SEB peaökonomist Robert Bergqvist. „Kui kuskil mujal on hoiusegarantii suurem, on risk, et raha viiakse sinna üle,“ lisas ta.

Tänaseks on juba mitmed riigid alates Iirimaast, Kreekast Taani ja Saksamaani välja finantssüsteemi kindluse tagamiseks hoiusegarantiisid tõstnud.

Siiani on Rootsi kinnitanud, et hoiustajad võivad mureta olla. „Närvilisus on kasvanud ning välismõjud ei jäta Rootsit puutumata. Need sammud praegu on ennetava iseloomuga,“ ütles Bergqvist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077