Autor: dv.ee • 23. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Metalli müügimahud langevad, vanaraud odavneb

Baltfer Co OÜ juhataja Vadim Martõnovi sõnul on vanaraua odavnemine viimasel ajal tingitud nõudluse langusest ja majanduslikust ebastabiilsusest.

Vanaraua ümbertöötlemisega tegeleva ettevõtte Baltfer Co OÜ juhatuse liikme Vadim Martõnovi sõnul on drastiline vanaraua odavnemine viimastel kuudel tingitud eelkõige sellest, et ostetakse vähem metallvaltsi. "See mõjutas ka vanaraua kokkuostuga tegelevaid ettevõtteid," seletas Martõnov.

"Hind peegeldab olukorda turul, st me ei tea, mis hakkab toimuma homme," lisas ta.

Küsimusele, kas seoses sellega vähenevad ka kokkuostetava vanaraua mahud, vastas Vadim Martõnov: "Jah ja ei. Väikeettevõtted, kelle jaoks on see äri, hoiavad esialgu kaupa enda käes. Metallitöötlusettevõtted jätkavad vanaraua müüki ka madalate hindade juures. Nemad toodavad pidevalt teatud koguse jääke, mis tuleb utiliseerida, st meile müüa."

Martõnovi sõnul kukkus eelkõige raua hind. Mitteraudmetalli hinnad juba stabiliseeruvad, kuid on veel kaugel möödunud ja selle aasta alguse tipphindadest. "Nikkel maksis üle 50 tuhande dollari tonni eest, nüüd on see aga umbes 17 tuhat," toob näite Martõnov.

Rääkides tulevikuprognoosidest Martõnov märkis, et vastupidiselt metallitootjatele, tema arvab, et lähiajal hind tõuseb, kuigi mitte samale tasemele.

Viimaste kuudega vanaraua kokkuostuhind langes keskmiselt 4 korda, teatab Martõnov. "Kui varem vanarauakilo maksis 4,2 krooni, siis täna ostame me seda 1,5 krooni eest."

Lõpetuseks Martõnov märkis, et majanduskriisi on tunda ka mujal maailmas ning taolist hinnalangust võib täheldada ka teistes Euroopa riikides, sh ka Saksamaal.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077