19. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PRIA hakkab põllumehi bioenergia tootmisel toetama

Põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA) pakub tänavu esmakordselt toetusraha maapiirkondade põllumajandusettevõtjatele, kes soovivad omakasvatatud biomassist toota bioenergiat ning kasutavad sellest vähemalt pool ära oma ettevõttes.

Maaelu arengukava 2007-2013 meetme 1.4.3 alusel makstav investeeringutoetus toetab põllumajandusettevõtjate tootmise mitmekesistamist ja konkurentsivõime parandamist. Bioenergia – soojuse, elektri ja transpordikütuse - kasutamise edendamine annab panuse ka tõhusama energiaturu kujundamisse, suurendades taastuvatest energiaallikatest toodetava energia osatähtsust. Bioenergia kultuuride kasvatajad saavad toormele suurema tarnekindluse. Põllumeestel on biomassi võimalik toota ka ajutiselt kasutusest väljas oleval põllumaal (nt energiavõsa), teatas PRIA.

„Bioenergia tootmise toetus rakendub esmakordselt,“ nentis PRIA arengutoetuste osakonna juhataja asetäitja Mati Mõtte. „Toetus aitab rahastada investeeringuid selleks, et maaettevõtjad enda toodetud biomassist ise energiat toota ja seda ära kasutada saaksid. Eriti võib soovitada enda tarbeks bioenergia tootmist neile, kelle ettevõttes on energiatarve küllalt suur – näiteks aiandid ja laudad.“

Toetust makstakse 40-60% investeeringukõlbuliku kulu maksumusest, maksimaalselt 4,69 miljonit krooni ühe taotluse kohta programmperioodil. Toetust saab kasutada biomassi töötlemiseks ja bioenergia tootmiseks vajaliku hoone ehitamiseks, sinna juurde kuuluvate kommunikatsioonivõrkude ja teede ehitamiseks, elektriseadmete ostmiseks ja paigaldamiseks, energiavõsa rajamiseks, bioenergia tootmiseks vajalike seadmete soetamiseks ja paigaldamiseks jmt. Toetusraha eest võib osta ka istutusmaterjali istandike rajamiseks.

Bioenergia tootmise investeeringutoetust rahastab 75% ulatuses Maaelu Arengu Euroopa Põllumajandusfond (EAFRD) ning 25% ulatuses Eesti riik. Käesoleva taotlusvooru eelarves on toetuste maksmiseks raha 69,6 mln krooni.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077