18. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loodetust väiksem käive - see pole põhjus pankrotiks

Eesti betoontoodete tootjail kukkus I poolaasta käive kaks korda. Mõnel kahanes käive 10 korda. Peamine lootus tulevaks aastaks - see on ekspordi taastumine, kirjutab dv.ee.

Lätis kanda kinnitanud Sakreti Eesti tütarettevõtte omakapital kukkus mullu ligi 3,7 miljoni krooniga miinusesse. Osaühingu omanikud on nüüd valiku ees, kas kuulutada terve aasta turul püsinud ettevõte pankrotistunuks või puistata heldelt raha juurde.

Arusaadav, et oli raske, kuna mullu avas Sarket betoontoonsegude tehase Eestis ja seejärel ka Leedus. Ettevõtte juhtkond ei salga oma ambitsioonikaid tulevikuplaane, mille kohaselt moodustab eksport 60% kogu tehase toodangust.

Sakreti juht Andris Vanags ütles dv.ee-le: "Plaanime suurendada eksporti Skandinaaviamaadesse, töötame aga ka meie sortimendi laiendamise kallal."

Vanags rääkis, et 3,7 miljoni kroonine miinus neid pankrotile mõtlema ei sunni: "Investeerisime sel aastal piisavalt palju, miljon eurot, nii et kolm miljonit krooni meid pankrotti välja kuulutama ei sunni."

"Planeerime Sakreti eksporti laiendada. Sel aastal kasvasid ekspordinäitajad juba 30%. Panustame mobiilsete süsteemide ja seadmete eksporti. Töötame alles esimest aastat, nii et meie näitajad on uustulnuka jaoks, eriti suures tööstusharus, täiesti normaalsed. Miljoneid investeerides ei saa kohe oodata häid tulemusi, eriti Balti riikide praeguses majandussituatsioonis," selgitas Vanags.

Juulis avatud Mäo tehase aastane tootmismaht on 150 000 tonni kuivsegusid. 2004. aastal käivitunud alustanud Sakreti Läti tehas suudab toota 110 000 tonni kuivsegusid aastas. Mäo tehase toodangut veetakse Norrasse, Soome ja Lätti.

Mullu teenis Sakret 77 miljoni kroonise käibe juures pisut üle 250 000 krooni kasumit. Ettevõtte bilansis oli ligi 106 miljoni krooni väärtuses põhivara ning kohustuste poolel 88 miljoni kroonine pangalaen.

Sakret loodi 1936. aastal Ameerika Ühendriikides. Tänaseks on ta kasvanud üheks maailma suuremaks ehituslike kuivsegude tootjaks, omades 60 tehast üle maailma. 26 Sakreti tehast asub Euroopa Liidus, neist 18 Saksmaal.

Autor: Julia Vlasova, dv.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077