Autor: Agnes Ojala • 22. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keenia valitsus läheb biokütuse pärast kohtu alla

Keskkonnaaktivistid on Keenia valitsuse vastuolulise suhkrurookasvatuse pärast Tana jõe deltas kohtusse kaevanud.

369 miljonit dollarit (u 3,6 miljardit krooni) maksma läinud projekti eesmärk on kasvatada suhkruroogu, et toota sellest etanooli ja elektrit, vahendas BBC.

Projekt kiideti heaks möödunud kuul, kuigi on selge, et see võib negatiivselt mõjutada ranniku õrnasid märgalasid. Läinud nädalal aga nõudis kohtunik, et projekti tööd peatataks, kuniks kohtusaaga kestab.

Hagejad väidavad, et projekti jätkamisega rikutaks vähemalt viit Keenia põhiseaduse sätet. Hagejaid toetab ka Keenia Nobeli preemia laureaat, keskkonnakaitsja Wangari Maathi, kes hoiatas, et riik veel kahetseb seda, kui jätab oma keskkonna kaitseta.

Piirkonnas, kus suhkruroogu kasvatama tahetakse hakata, pesitseb 350 linnuliiki, nende seas ka mitu kogu maailmas kaitse all olevat liiki. Alal elutsevad ka lõvid, jõehobud, elevandid, haruldased haid ja kahepaiksed, samuti ohustatud primaadid.

Nature Kenya hinnangul kahjustaks projekt tõsiselt 20 000 hektari suurust ala.

Kuigi projekti toetajad väidavad, et selle käimalükkamisega paraneks piirkonna majandusseis ja tööd saaksid tuhanded inimesed, ei ole keskkonnakaitsjad sellega päri, öeldes, et piirkonna kasvupotentsiaali on korralikult ülehinnatud.

Üle maailma on kõikjal biokütuste tootjaid süüdistatud selles, et nende tegevus sunnib toiduhindu tõusuteele ja jätab paljud inimesed nälga. Ühendkuningriigi abiagentuuri Oxfam hinnangul on biokütused praeguseks vaesusesse tõuganud juba üle 30 miljoni inimese.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077