Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev, Электронный справочник Äripäev • 2. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pelleti ja halupuu hinna tõusul kriips peal

Kolmveerand aastaga kuni 50 protsenti kallinenud küttehindade juures aitavad pelletil madalat profiili hoida uued tootmised Venemaal, Ukrainas ja Valgevenes ning halupuul puiduturu kriis.

"Mina pole küll aru saanud, et on langenud - aga jah, tootjaid on juurde tulnud ja väike odavnemine on vist tulemas," ebaleb pelleti hinnast rääkides 230ruutmeetrise eramu omanik Tarmo Kranich. Vaatamata eelmisel aastal lisandunud suuremale käibemaksule ei näe ta põhjust sel aastal hinnaga rahulolematu olla. Ehkki nüüd kulub aastas hoone kütmisele ilmselt umbes 20 000 krooni, teeb heameelt teiste kütuste palju kiirem kallinemine.

Naftabarrel kui indikaator

Energiaalaste konsultatsioonide firma ÅF-ESTIVO ASi vanemkonsultant Eimar Jõgisu usub, et õli, elekter ja vedelgaas jäävad ikkagi kõige kallimateks. Gaasiga ligikaudu samale tasemele küündivad pellet ja halupuu. Kui gaasi hinnas toimub hüpe, siis ega puidumehed pikalt ootama jää, on ta veendunud.

Pelleti hinna teatavat stabiilsust tunnistab temagi. Seevastu gaasi hind tõuseb ikka samas rütmis koos naftabarreli omaga. Samas peab ta gaasikatla ümberehitamist pelletile ülikeeruliseks.

Gaasi hinna tõusus ei ole midagi ettearvamatut - on ju selline asi Eesti-Vene lepingutes valemiga määratud. Teisalt ei julge ta suurt midagi ette ennustada. "Kui ma oskaks kütuse hindu ennustada, siis ma ei töötaks siin, vaid oleksin miljonär," naerab Jõgisu.

Gaasi hind tõuseb veel 50%

Küttelahendusi müüva Teploimport ASi juhataja Elvar Alasi usub, et suurim tõusja lähiajal on õli, mille hind selle aasta lõpuks peaks liitri eest küündima 18-20 kroonini, järgmise aasta lõpuks koguni 25 kroonini. Kallinemist ennustab ta ka halupuule, mille keskmine kantmeetri hind peaks aasta lõpuks ulatuma 800 kroonini. Järgmise aasta lõpuks pakub ta puidu keskmiseks kantmeetri hinnaks 1000 krooni ja maagaasi kuupmeetri hinnaks 10 krooni.

Kui ma oskaks kütuse hindu ennustada, siis ma ei töötaks siin, vaid oleksin miljonär.Eimar Jõgisu, ÅF-ESTIVO ASi vanemkonsultant

Seevastu pelletile ennustab ta stabiliseerumist ja järgneva kahe-kolme aasta jooksul isegi langust. Põhjuseks on Venemaal, Ukrainas ja Valgevenes käivitunud tootmised.

Ühe lahendusena pakub Alasi välja katelde ümberseadistamise. Näiteks õlikatla õlipõleti asendamine pelletipõletiga tasuvat end 150 m2 eramu puhul ära juba pooleteise aastaga. See-eest ei saa gaasikatlaid nende eripärase ehituse tõttu teistele kütteliikidele üle viia. Kuid siin pakub ta lahenduseks gaasitarbimise vähendamise korvamist soojuspumbaga. Näiteks gaasiküttesüsteemile õhksoojuspumba lisamine katab oma kulud tema kinnitusel viie aastaga.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077