Autor: Mariliis Pinn • 1. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kullengale plaanitav tuulepark kütab kirgi

Kullengale kavandatav tuulepark tekitab kohalikes elanikes vastuseisu ja küsimusi, arendaja aga loodab nendega siiski kompromissile jõuda.

Tamsalu vald on algatanud Kullenga külas asuva Pärtli kinnistu detailplaneeringu. Planeeringualale kavandab Windpower Eesti OÜ kolme elektrituuliku paigaldamist, mis töötaksid koguvõimsusel 1,8 megavatti, kirjutas Virumaa Teataja.

Lisaks näeb planeering ette kaabeljaama rajamist Kullenga alajaamast tuulikuteni ning juurdepääsuteed Rakvere – Väike-Maarja - Vägeva maanteelt.

Praeguseks on valminud detailplaneeringu eskiisprojekt, mille avalik arutelu toimus juuni keskel.

Enim tundsid külaelanikud, kes on tuulepargi rajamise vastu, arutelul muret selle pärast, et lähimad elamud jäävad kavandatavatest tuulikutest vaid umbes 600 meetri kaugusele ning kostuv müra võib hakata segama igapäevast elurütmi. Samuti pole inimesed täielikult veendunud, et see ei kujuta ohtu nende tervisele.

Elektrituulikute keskkonnamõjude hindamise käsiraamat pakub soovituslikuks vahemaaks tuulegeneraatorite ja majade vahel vähemalt kahte kilomeetrit, samas ei ole Eestis keelatud tuuleparki rajada ka 300 meetri kaugusele lähimast hoonest.

Windpower Eesti OÜ juhatuse liige Alan Senkel selgitas, et nende plaanitav tuulepark on võimsuselt väike ning lähimatest hoonetest lubatud kaugusel, seega ei tohiks tuulikud kohalikke inimesi häirida.

Arendaja lisas, et kuigi Kullengal on tuulepargi vastu kogutud allkirju, on ettevõttel olemas kõige lähemal, kuni 1,2 kilomeetri raadiuses elavate inimeste kirjalik nõusolek.

Mitme kohaliku elaniku meelest halvendab tuulepargi rajamine igal juhul nende elukvaliteeti, sest ka tuulegeneraatori vaatamine võib tekitada peapööritust ning halba enesetunnet. Samuti ei ole Eestis põhjalikult uuritud tuuleparkide mõju tervisele.

Alan Senkeli lisas, et seni pole tuuleparkide läheduses registreeritud ühtegi tõsist tervisekahjustust, rääkimata surmajuhtumitest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077