Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev, Электронный справочник Äripäev • 21. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saetööstusi ootavad ees rasked ajad

Olukorra kodumaa metsanduses võib piltlikult lahti seletada nõnda, et saetööstused ei saa enam Venemaalt palgitooret tuua ja kohalikud omanikud ei taha seda puidutöösturitele müüa.

Nii virelevadki saekaatrid ja nende omanikud lõhkise küna ees - maailmatasemel konkurentsivõimelise tööstuse ülesehitamiseks on miljoneid kroone maetud, spetsialistid on palgalehele võetud ja tellijad seisavad toodangut nurudes järjekorras ukse taga, ka kohalik ressurss raieküpse metsa näol oleks justkui olemas. Mida aga ei ole, on tehaseväravast sisse vuravad palgikoormad. Ja lisaks toorpalgi järkjärgulisele kallinemisele on palki järjest keerulisem kätte saada, isegi kalli raha eest.

Puidutöömehed, nood, kellele metsa ülestöötamine või palgist saematerjali lõikamine tähendab igapäevast tööd ja leiba, hindavad praegu valitsevat olukorda hullemaks kui kunagi varem. Prognoosid näitavad, et veel hullemaks läheb.

Kui läinud aasta esimesel poolel võttis Venemaa ühe tihumeetri toorpalgi väljaveo eest nelja euro (62 krooni) suuruse tollimaksu, siis 1. juulist tõusis see 10 euro (157 krooni) tasemele, mida meie puidutöösturid niigi juba liialt kõrgeks peavad. 2009. aasta alguseks tõuseb tollimaks 50 euroni (785 krooni) tihumeetri eest.

Sestap tulebki tooraine, kas siis RMK oksjonitelt hangitud või hingehinnaga piiri tagant kohale veetud, saeveskitele äärmiselt kallilt kätte.

Kõik see viib suure tõenäosusega selleni, et praeguseks juba uksed sulgenud saeveskid ei jää tegevuse lõpetanute reas viimasteks ja ligemale 500 puidutööstuse ettevõtetest koondatud inimesele tuleb paraku lisa.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077