Autor: Tiit Elner • 19. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bensiini hind USAs on tõusnud 10 kroonile

Tänane keskmine hind USAs on 3,8 dollarit/gallon (10,05 krooni/liiter), rahva hädaldamist võib aga seletada teades, et veel kuus aastat tagasi oli see kolm korda odavam.

Naftatootmise ja -töötlemise osariigis Texases on bensiini hind riigi odavamate hulgas, kuid autosõit pole siingi rahakotile kerge, tõdes täna Los Angeles Times. Houston paigutati kütuse hinnatõusust enim kannatanud suurlinnade hulgas 9. kohale. Nimelt sõidab 95% inimestest tööle oma autoga, tipptundide ummikud tähendavad aga üha suuremat aja- ja kütusekulu. Houstoni elanikud said mai alguses bensiini hinnaga 3,49 dollarit/gallon (9,25 krooni/liiter), kallimasse otsa kuuluvas New Yorgis maksab bensiiniliiter gasbuddy.com andmeil 10,80 krooni.

2002. a. mais oli USA keskmine galloni hind 1,31 dollarit. San Franciscos said uurijad ühe inimese keskmiseks tööle- ja tagasisõidu kütusekuluks 5,32 dollarit inimese kohta päevas. Kuigi kütus on seal suhteliselt kallis, tõmbab keskmist alla näiteks ühe auto jagamine mitme samas suunas tööle mineva inimese poolt. Birminghami linnas tuli sama number 6,16 dollarit. Kuigi seal on kütus odavam, sõidab 72% inimestest tööle üksinda autos, mis ka keskmist tõstab.

Nafta hinna uutesse kõrgustesse tõusu ajal on USA ajakirjanduses pidevalt ilmunud materjali, mis kajastab autodega kokku kasvanud ameeriklaste harjumatust praeguse olukorraga. Nimelt ei maksnud veel mõned aastad tagasi keskmise ameeriklase jaoks bensiin õieti midagi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077