Autor: Mariliis Pinn • 5. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Spetsialist: Soomes on mootorikütus parem kui Eestis

Eestis ja Soomes müüdava mootorikütuse puhul on tuntav kvaliteedierinevus, kuna Eestis müüdav kütus sisaldab enamasti lisandeid, mis on tervisele ohtlikud ning ei lase sõita nii palju, kui võimaldaks sama kogus Soome kütust.

Eesti Triboloogia Instituudi spetsialist Raul Ernes ütles "Terevisioonis", et Eestis ja Soomes kasutatavate kütuste vahel on selge erinevus, kuna kasutatakse erinevates tehastes valmistatud kütuseid. Eestis kasutatavad kütused tarnitakse peamiselt Leedust Mažeikai tehasest, natuke ka Valgevenest ja Venemaalt. Ernes lisas, et Soomes on mootorikütus parem kui Eestis, vahendas ETV24.

Eestis müüdava kütuse puhul kasutatava tähise EURO kohta ütles Ernes, et see on tarbija petmine. "Varasem standard kohustas kasutama EUROt, praegu aga petetakse tarbijat ja näidatakse, et on justkui kasutusel varem kasutuses olnud kütus. Aga kütusemüüjad ise ütlevad, et neil ei ole nii palju raha, et nad suudaksid selle EURO sildi sealt ära kaotada. Et kui tuleb EURO, siis nad kaotavad selle ära," ütles Ernes.

Tema sõnul võib Eestis leida kvaliteetset kütust, kuid tegemist on pigem eksitusega kui firma sooviga müüda head kütust. Miinimumnormi tagamiseks kasutatakse mõningaid kemikaale, mis on ohtlikud ja mida arenenud riikides kütusekomponentidena ei tunnustata ning mida võidakse kasutada pigem sõja- või kriisiolukorras. "Eestis on selline haisev kütus, mille lõhn ei meenuta bensiinilõhna ja selles kasutatakse peamiselt tolueeni, mis on ääretult ohtlik lastele ja veel sündimata lastele, samuti on see kahjulik täiskasvanute hingamisteedele," selgitas Ernes.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077