7. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Biodiislitehas ootab maksuameti luba

Juba üle kolme kuu ja 70 miljoni krooni algsest plaanist üle läinud Baltimaade üks suuremaid biodiislitehaseid Biodiesel Paldiski ootab praegu tootmisluba, mille andmisega maksu- ja tolliamet ei kiirusta.

"Kui mul kuu lõpus ei ole luba, siis on asi natuke hapu. Siis hakkame juba sellepärast kannatama," sõnas firma juhatuse liige ja üks omanikest Aigar Ojaots, kelle hinnangul võib seisva tehase kahju ulatuda 3 miljoni kroonini kuus. "Kuigi me pole teinud liigsiduvaid lepinguid, millega kannataksin kohe kahju, kui 1. mail keegi biodiislit ei saa, siis kindlasti tähendab see meile pikka aega finantskulusid. Meie kahjud on seistes umbes 3 miljonit krooni kuus, rääkimata veel pangalaenu tagasimaksetest," selgitas Ojaots. Praegu pole tema sõnul veel paanikaks põhjust.

Üldist tehase käivituse edasilükkumist ja projekti kallinemist põhjendas Ojaots muutustega projektis. "Meil tulid tehnoloogia tarnijalt ehituse käigus paar projektimuudatust ja ettepanekut toodangu kvaliteedi parandamiseks ning see võttiski lisaaega. Üle läinud 70 miljonist kroonist pool tuli sellest, mis me otsustasime teha algsest plaanist rohkem, ja teine pool mahtude suurenemisest esialgsete hinnangutega võrreldes," selgitas Ojaots.

Maksu- ja tolliameti maksude osakonna aktsiiside talituse juhataja Helen Napi sõnul on ASil Biodiesel Paldiski vaja luba aktsiisilao tegevuseks, mis suure tehase puhul lihtsalt võtab kaua aega. "Aktsiisilao tegevusloa saamiseks tuleb läbida mitmed menetlusastmed tõestamaks, et loa taotlejal on esitatud nõuetekohane dokumentatsioon. Samuti peavad aktsiisiladu ja tegelikud tootmis-, ladustamis- ja segamisprotsessid olema vastavuses dokumenteerituga ning seaduse nõuetega," ütles Napp, kelle sõnul selle kontrollimise taga asi seisabki.

"Ettevõtte esindajat on kirjalikult teavitatud menetluse pikenemisest teatud asjaoludel," sõnas Napp, kuid ei selgitanud, mis asjaolud need on. Ka jäi selgusetuks, millal võiks tehas loa kätte saada ja tootmise käima lükata.

Autor: Äripäev , Sten-Aleks Pihlak

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077