1. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Minister: Eesti ettevõtjad, tulge Makedooniasse äri ajama!

Makedoonia välisinvesteeringute minister Gligor Tashkovich ütles eile Tallinnas Äripäevale antud eksklusiivintervjuus, et ootab Eesti ettevõtjate investeeringuid Makedooniasse.

Makedoonia tööjõukulud on madalad. Keskmine brutokuupalk oli Makedoonias 370 eurot ehk 5800 krooni. Tööjõukuluks Makedoonias tunnis on veidi üle kahe euro, Tšehhis aga 6,5 eurot. Riigi elanikkond on noor – 45 protsenti rahvastikust on nooremad kui 30aastased.

Riigis on madalad maksud. Ettevõtete tulumaks on kümme protsenti, erimajanduspiirkondades on see esimesel kümnel aastal null protsenti. Eraisikute tulumaks on samuti kümme protsenti, kuid viiel esimesel aastal on see alates 2008. aastast viis protsenti. Käibemaks on 18 protsenti. Pensioni, haigekassakindlustuse ja sotsiaalmaksu osa moodustab 32 protsenti kuupalgast.

Minister toonitas, et Makedoonia on sõlminud paljude maadega vabakaubanduslepinguid.

Kommunistidele järgnenud valitsus on kärpinud kõvasti bürokraatiat ning kiirendanud ettevõtete registreerimise neljale tunnile.

Riik vajab investeeringuid paljudesse valdkondadesse. Üheks huvitavamaks valdkonnaks pidas ta autoosadetööstust, kuna suurem osa Euroopa autotööstusest jääb Makedooniast 2000 km raadiusesse. Samuti ootavad investeeringuid IT-ala, toiduainetetööstus, kaevandused (Makedoonias leidub vasemaaki, tsinki, pliid, kroomi, mangaani, niklit, uraani, kulda, hõbedat, thalliumi, antimoni, asbesti, kipsi, madalakvaliteetset rauamaaki, aga ka puitu ja põllumajanduseks sobilikku maad).

Kui kurtsin talle Eesti ja ka Soome ettevõtete puidu saamise probleeme Venemaalt, ütles minister, et ostke meilt. Riigi puidutööstus vajab investeeringuid. Veel olevat atraktiivsed farmaatsiatööstus, meditsiinitehnika tootmine ja jaepangandus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077