Autor: Mariliis Pinn • 3. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rebane: langus tuli teadmatusest

Eesti Ehitusmaterjalitootjate Liidu tegevdirektori Enno Rebase sõnul tema vaid esimese kuu tulemuste tõttu probleemi ei näe, langus tootmises tuleneb tema sõnul suuresti teadmatusest tuleviku suhtes.

„Ehitus on sesoonne äri ja sõltub palju kliimast,“ kommenteeris ta ehituskauba tootmise kahanemist võrreldes eelmise aasta esimese kuuga. Samas möönis ta, et see talv on suhteliselt pehme olnud. Eelmise aasta jaanuariga võrreldes vähenes ehitusmaterjalide tootmine 19%, teatas statistikaamet.

„Esimestele tulemustele ei pööraks ma väga palju tähelepanu. Samas on signaaliks see, et aasta ei pruugi kerge tulla. Pigem on tegu negatiivse fooniga, mis tuleneb teadmatusest, kas ehitatakse või mitte,“ lisa ta.

Rebase sõnul sõltub ehitusmaterjalide tootjate käekäik sellest, kas Euroopa Liidu struktuurifondide toetused jõuavad siia ja kas hakatakse ehitama suuri keskkonna- ja infrastruktuuriprojekte. „Kas riik hakkab eurorahade toel ehitama teid, keskkonnaprojekte ja infrastruktuuri on küsimus, milles selgust veel pole. Langes ka elamuehituse maht ja selle peaksid kompenseerima just mainitud ehitused,“ märkis Rebane.

Tema sõnul ei ole liiduni veel ehitusmaterjalitootjate kaebed rasketest aegadest jõudnud. Kommenteerides betoonist ehitusdetailide tootja E-Betoonelemendi otsust, saata seoses tootmismahu vähenemisega töötajad puhkusele, ütles Rebane: „Ilmselt on tehtud liiga palju investeeringuid. Sama tootmismahu, mis oli projekteeritud elamuehitusse, võiks ju realiseerida just nendes keskkonna- ja infrastruktuuriprojektides,“ seletas ta.

Estplast Tootmine OÜ arendusjuhi Janika Rougijaineni sõnul olid Estplast Tootmine OÜ-l oli selle aasta esimesed 2 kuud kokku sama mahuga mis aastal 2007. "Meie sektorit ei saa seostada 100% liselt uusehitiste ehitusega kuna meie toodangut kasutatakse palju ka vanemate majade soojustamisel. Sel aastal oleme languseks valmis, mis võib musta stsenaariumi kohaselt olla kuni 20% I kvartal on meie toodangu tootmise valdkonnas tavaliselt tagasihoidlike tulemustega kuna palju sõltub ilmast. Aprill ja mai võivad juba näidata, mis meid sel aastal ees ootab," lisas ta.

Sakreti kommertsdirektori Ursula Paavel sõnul ei toeta Sakreti toodete müüginumbrid ametlikku statistikat. "Meie müügimahud ei ole võrreldes möödunud aasta jaanuariga vähenenud," lisas ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077