Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 5. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kreenholmi suuromanik: kas Narva linn vihkab maksumaksjaid?

Rootsi tekstiilifirma Borås Wäfveri ja Kreenholmi suuromanik Mats Gabrielsson kirjutab aripaev.ee-le saadetud kommentaaris, et Narva linnavõimude tegutsemiste tagajärjel kaovad maksutulud.

Järgneb Gabrielssoni kommentaar:

Ma ei mõista, miks Narva linn on Kreenholmi vastu nii agressiivne. Aastast 1994 olen Borås Wäfveri suuromanikuna toetanud Kreenholmi nii rahaliselt kui ka osalenud Kreenholmi tehase töös. Borås Wäfveri ei ole kunagi võtnud Kreenholmist välja kasumit vaid pigem vastupidi - lisanud mõned sajad miljonid Eesti krooni investeeringuid ning aastatel, kui Kreenholm on olnud kahjumis, seda kahjumit ka katnud.

Kahjuks ei ole Kreenholm arenenud äriliselt meie loodetud suunas. Mitte sellepärast, et Kreenholmis poleks nutikas tööpere, vaid kiire üleilmastumise oludes on Hiinal, Indial ja Pakistanil konkurentsieelised Lääne-Euroopa tekstiiliettevõtete ees.Kreenholm on endiselt üks suuremaid tööandjaid Eestis, kus töötajaid on 2700. Rootsi ja Lääne-Euroopa ettevõtjana olen harjunud tõigaga, et kohalik omavalitsus tavaliselt mõistab kohaliku ettevõtte probleeme. Kuid mitte Narva linn, mis läbi oma linnaettevõtte Narva Vesi halvustab Kreenholmi ajakirjanduses oma klientide, finantsasutuste ja teiste silmis. Lisaks on algatatud juriidilisi protsesse ettevõtte vastu, mis raskendab ja komplitseerib Krenholmi töös hoidmist.Narva linna tegutsemiste tagajärjel ei kannata üksnes ettevõte, vaid ka tema töötajad ja teised linnaelanikud, sest kaovad maksutulud.Kreenholmi ja Narva linna (tema täisomanduses oleva Narva Vee kaudu) pingete aluseks on Narva Vee veeteenuste arved, mis on neliteist (14) korda omahinnast kõrgemad. Eesti seaduste kohaselt võib kohaliku omavalitsuse monopoolses seisundis ettevõte otsustada makse suuruse, kuid seda peab põhjendama. Narva Vesi ei ole seda teinud. Kreenholm on maksnud arved osaliselt (selle osa, mis on objektiivselt õiglane). Erinevuse osas on kohtuprotsess algatatud ja nüüd on kohtu otsustada, milline hind peab kehtima. Õiguskantsleri seisukoht oli Kreenholmi kasuks.Narva Vesi on ilma kehtiva aluseta külmutanud tehingud Kreenholmi arvelduskontodel. Mulle on see arusaamatu, kuidas seda saab teha ilma ametliku nõudeta. Protsessi tulemusena on ettevõttel väga keeruline periood, kui jõuab kätte palkade ja tarnijatele maksmise aeg. Juhtkonnal on väga raske keskenduda toodangu müümisele ja optimaalsele tootmisele, kui pidevalt on vaja end kaitsta Narva linna rünnakute eest nii pressis kui ka kohtusaalides.Narva Vee tegutsemine võib Krenholmi töötajaile tuua kaasa dramaatilisi tagajärgi. Kreenholm on nüüd sunnitud oma klientidelt ja tarnijailt paluma hilinemiste mõistmist, kuna pangaülekandeid ei saa tavalises korras teha. Ettevõte on lisapingete ja turukonkurentsi surve all.Kahju on juba tehtud. Mina Borås Wäfveri suuromanikuna kahtlen, kas paigutada lisaraha Narva tekstiilitööstusesse. Selle tulemuseks on väiksemad investeeringud ja Kreenholmis jääb töökohti vähemaks.Ma palun Narva poliitilistel ja administratiivsetel vastutavatel ametiisikutel suhelda Kreenholmi juhtkonnaga. Ärge olge nii agressiivsed Kreenholmi vastu! Kreenholm väärib linna juhtkonda, kes suhtub ettevõttesse heasoovlikult. Kas Narval ei ole enam Kreenholmi vaja?

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077