Autor: Agnes Ojala • 27. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kreenholmi juht: oleme kindlalt lapstööjõu kasutamise vastu

Kreenholmi juht Matti Haarajoki ütles täna aripaev.ee-le, et ei tea, kas Usbekistanist pärit puuvilla korjamisel kasutatakse lapstööjõudu, kuid on kindlalt sellele vastu.

„Meil ei ole infot sellest, et meie ostetava puuvilla korjamisel on kasutatud lapsi. Ostame puuvilla rahvusvahelistelt vahendajatelt, kes on meile garanteerinud, et lapstööjõudu ei ole kasutatud,“ ütles Haarajoki.

„Oleme kindlalt selle vastu,“ kinnitas ta.

Haarajoki sõnul on kõikjal maailmas raske välja selgitada, kus tekstiilitööstuses on kasutatud laste tööjõudu. Suuremad ettevõtted teevad rahvusvahelistele kauplejatele küll auditeid, kuid Kreenholmil ei ole juhi väitel jõudu neid korraldada.

„Teeme omalt poolt kõik võimaliku, et lapstööjõudu mitte kasutada. Meie hinnangul tuleks maailmas luua üldine sertifitseerimissüsteem, et seda vältida. Praegu sellist süsteemi ei ole ja seetõttu puudub ka kindlus, et kõik on korrektne,“ märkis ta.

Kreenholmi juht ütles, et kuigi ei ole selge, kas Usbekistanist pärit puuvilla korjamisel on lapsi kasutatud, jääb siiski alles risk ja praeguseks on ettevõte katkestanud sealse puuvilla ostmise. Ühtlasi on ettevõte alustanud konsultatsioone Marimekkoga, et tööd jätkata.

„Eilsest on meie töö Marimekko jaoks peatatud. Esitame neile kogu dokumentatsiooni ja loodame väga, et suudame peagi jälle tööd jätkata,“ rääkis Haarajoki. Tema sõnul ei ole ettevõte töö seiskumisest veel rahaliselt kaotanud, Marimekko aga on firma juhi sõnul Kreenholmile väga oluline klient, kelle kaotamine oleks suur löök. Kui palju Marimekko Kreenholmile käivet teeb, ei soostunud Haarajoki ütlema.

Kreenholmis kasutatavast puuvillast on ligi pool pärit USAst, umbes 8% Usbekistanist ja ülejäänu Kesk-Aasiast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077