31. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rüütel osaleb tuuleenergia tootmise projektis

Endine president Arnold Rüütel laseb oma Laimjala vallas Rannakülas asuvale maatükile üles seada väikese võimsusega elektrigeneraatori, mis ammutab energia tuulest ja päikesest.

“Selle ülesseadmine pole tegelikult minu initsiatiiv, vaid ettevõtjad ja teadusemehed tahavad katsetada väikesevõimsuselist tuulegeneraatorit, millest piisaks popsikoha energiaküsimuste lahendamiseks,” lausus endine riigipea Arnold Rüütel, kellel on Laimjala vallas mitu mereäärset kinnistut, kirjutas Meie Maa.

“See pole muidugi selline tuulegeneraator, mida mitmel pool Saaremaal on püsti pandud tööstusliku elektrienergia tootmiseks,” nentis Laimjala vallavalitsuse ehitus-majandusnõuniku Ado Aus, kelle andmeil püstitatakse Rüütli maale 18 meetri kõrgune mast, kus 3,5 kW võimsusega elektrigeneraator. Lisaks sellele on Ausi sõnul kavas varustada generaator ka päikesepaneelidega.

“Praegu ei ole üldse veel teada, kas see asi toimima hakkab ja ennast ka ära tasub, kuid miks mitte katsetada?” sõnas Aus.

Rüütli sõnul on ta osaline suuremas katseprojektis, kus mitmele poole Eestisse pannakse püsti erineva võimsusega tuulegeneraatorid.

“Asja taga on Volta mehed, kes töötavad koostöös mitme ettevõttega välja erineva suurusjärguga generaatoreid,” osutas Rüütel. “Nende katsetamiseks olen ka mina nõusoleku andnud.”

1899. aastal asutatud Volta on tuntud elektrimootoritootjana, kuid tegeleb kodulehe andmeil ka 0,4 kuni 30 kW tuulegeneraatorite detailide väljatöötamise ja arendamisega.

“Selle suve jooksul kavatseme teha 10 kW katsepaigaldise ning eramaja energeetilise süsteemi ümberehituse,” teatab Volta koduleheküljel. “Katsepaigaldise eesmärk on mõõta reaalseid tuuleenergiavoogusid Tallinna lähistel ning luua lihtne turustatav süsteem eramajade kütte- ja elektrikulude vähendamiseks.”

Arnold Rüütli sõnutsi on kuni 4 kW võimsusega tuulegeneraatoreid nõukogude ajal koduse majapidamise elektrivajaduse rahuldamiseks palju kasutatud ning isegi praegu võib mõni veel töökorras olla.

“See on ju igati hea, kui majapidamine saab toota enda vajaduse järgi puhast elektrit, millest piisab valgustuse, külmkapi ja ehk ka mingi kütte tööshoidmiseks,” lausus Arnold Rüütel. “Ja ilusa ilmaga aitab akusid laadida ka päikesepatarei. Kokku on tegemist suhteliselt stabiilselt töötava lokaalse vooluandjaga.”

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077