Autor: Agnes Ojala • 11. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

OPECi dilemma: hindu tõsta või enam toota?

Naftakartell OPEC seisab keerulise valiku ees. Kas kartell julgeb tootmist senisel tasemel hoida ja nafta hinda tõsta või toodangut suurendada ja riskida maailmamajanduse seisu halvenemisega?

Kui 12 liikmesriigi naftaministrid täna Viinis küsimust arutavad, kavatsevad osa riike, nt Iraan ja Venezuela, seista hea võimalikult kõrge naftahinna eest, kirjutas Rootsi päevaleht Svenska Dagbladet.

Tegelik võim aga on Saudi Araabias, mis juba üksi võib toodangut nii palju tõsta, et turgu mõjutada. Riigi naftaminister Ali al-Naimis on seni vaid vaikinud.

Rohkelt tekitab ebakindlust USA eluaremelaenude turg. Kuidas mõjutab see majandusseisu seal ja mujal maailmas?

"USA ehitusturg ei sõltu eriti impordist. Seetõttu ei ole sealne kriis seni eriti muud maailma mõjutanud. Kuid reedene statistika, mis näitas, et tööhõive USAs augustis langes, on üsna hirmutav. Viimati langes tööhõive USAs nelja aasta eest," ütles Statoili naftaturgude vanemanalüütik Tor Kartevold.

Selle aasta kõrgeim naftahind oli 1. augustil, mil Ameerika WTI nafta barreli hind oli 78,77 dollarit.

"Isegi kui OPECil puudub naftahinna suhtes ametlik eesmärk, peetakse üldiselt normaalseks tasemeks 65 dollarit barreli eest," lisas Kartevold.

See tähendab, et tänane tase 76 dollari juures on Saudi Araabia arvates liiga kõrge. Riik ei soovi riskida võimalusega halvendada kogu maailma majandusseisu. Sellisel juhul oleks õige tõsta toodangut 500 000 barreli võrra päevas.

"Kui USA konjunktuur langeb vaid kergelt, on OPECil veelgi rohkem ruumi tootmismahte tõsta. Kasvanud nõudluse rahuldamiseks võiksid riigid siis toota 900 000 barrelit enam naftat," märkis Kartevold.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077