Autor: Mariliis Pinn • 21. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kasepaberipuu hinnad Eestis kõrgemad kui Skandinaaviamaades

Kasepaberipuu kokkuostuhinnad Eesti sadamates on mitmesaja krooni võrra tihumeetri kohta kallimad kui Skandinaavias sama puidu eest makstakse, kirjutas ETV24.

Sadamates saavad metsaomanikud praegu kasepaberipuu tihumeetri eest 1000 - 1050 krooni.

Eesti Metsatööstuse Liidu tegevdirektor Andres Talijärv ütles, et Eesti on hindade osas ikka esirinnas olnud. "Meie lauameterjal on ka kallim kui mujal," märkis ta.

Metsäliitto Eesti AS-i varumisdirektor Jaanus Aun pidas paberipuu ülikõrgete hindade põhjuseks lühikest ja sooja talve. "Tselluloositehased ei jõudnud toorainet varuda. Kui tavaliselt on kevadel tehastel laod täis, siis tänavu kevadel jäid need pooltühjaks," rääkis ta.

Et Skandinaavias on puidupuudus ja Venemaa piirab eksporditollidega oluliselt ümarpuidu väljavedu, ongi tehased suunanud oma pilgud Baltikumi.

ETV24 toimetust konsulteerinud asjatundjad kinnitasid, et Lätis on kasepaberipuu hinnad Eestist veel kõrgemad.

Kõrge hinnatase on meelitanud Eesti metsaomanikke oma metsi raiuma. Jaanus Auna kinnitusel on puidu pakkumise madalseis möödas. "Suur osa metsaomanikke aga ei raiu oma metsi endiselt, kui neil lausa pakilist vajadust pole," tõdes ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077