Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 7. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paldiski elanikud protesteerivad Heiti Hääle ja Tiina Mõisa äritegevuse vastu

Paldiski elanikud saatsid täna avaliku palvekirja president Toomas Hendrik Ilvesele, sest nende kodulinn on muutumas täisväärtuslikuks eluks kõlbmatuks ning inimese tervisele ohtlikuks.

Ka aripaev.ee toimetusse saabunud kirjas selgitatakse, et hiljuti andis Paldiski linnavolikogu Alexela Terminal ASile õiguse detailplaneeringu edasiseks menetlemiseks ja terminali laienemiseks ilma strateegilise keskkonnamõju hindamiseta. Kavandatud on terminali juurdeehitus mahutavusega 98 000 m3, terminali kogumahutavus oleks siis juba 358 000 m3.

Alexela Terminal ASi omanikud on teiste seas Heiti Hääl (16,5%), Juhan Kolk (16,5%), Tiina Mõis (15%), jt.

Linnakodanike sõnul on AS Alexela Terminal ettevõte, mille tegevusega kaasneb oluline keskkonnamõju. Firma naftakemikaalide mahutid asuvad vähem kui 500 meetri kaugusel elumajadest ja 400 meetri kaugusel Rahuvalve Operatsioonide Keskusest ning kujutavad seega ohtu elanike ja kaitseväelaste julgeolekule. Mahuteid on samas kavas linna poole veelgi laiendada. Firma tegevusega seoses esitatakse jätkuvalt kaebusi õhu saastatuse ja tervise halvenemise kohta Paldiski elanike poolt ning linnakodanike andmetel ei täida ettevõte Harjumaa Keskkonnateenistuse poolt välja antud saasteloa tingimusi määratud tähtaegadeks ja tingimustel. Samuti puuduvat firmal evakuatsiooniplaan katastroofolukordade juhuks, samas vedelgaasi plahvatamise juhul on tabamisvöönd diameetris ligi 1600 meetrit.

1. Paldiski elanikud protestivad AS Alexela Terminal laienemise vastu, uute mahutite ehitamise ning käideldavate naftakemikaalide mahtude suurenemise vastu ning nõuavad terminali tegevuse keelamist kuni selle tööst ei kõrvaldata tegureid, mis kahjustavad linna elanike tervist ja mõjuvad oluliselt keskkonnale. Kodanikud nõuavad, et keskkonnateenistus loobuks andmast terminalile luba selliste ohtlike ainete käitlemiseks nagu on butaan, MTBE, benseen, isopreen ja tolueen. Kodanike nõudmisel tuleks linna koheselt paigutada õhusaaste pidevseire jaam ning lisaks elanike igakvartaliste tervist jälgivate profülaktiliste ülevaatuste korraldamist ning kliiniliste ja laboratoorsete uuringute läbiviimist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077