Autor: Tiit Elner • 1. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuuba pürib OPEC-isse äkki ilmnenud naftavarude alusel

Venezuela presidendi Hugo Chavezi sõnul väljendas Fidel Castro lootust, et Kuuba astub naftaeksportijate oraganisatsiooni liikmeks, mida võimaldaksid ootamatult avastatud suured leiukohad.

Oma suure sõbra Castro kavatsustest rääkis Chavez sel nädalal Venemaad külastades majandusfoorumil. Praeguste andmete põhjal võib uudises näha Chavezi soovi lüüa veelgi tugevamalt kiilu OPECi ja USA vahele, kirjutas gazeta.ru.

Kuuba naftaekspordi püüdluste taga on Chavezi sõnul Mehhiko lahe Kuuba sektoris avastatud suured naftavarud. Praegu impordib Kuuba ise naftat ja seda eelkõige Venezuelast. Kuuba enda leiukohtade maht on vähene. AK BARS Finansi eksperdi Aleksandr Blohhini sõnul naftat seal ammutatatakse, kuid sellest ei jätku isegi sisetarbimiseks, ekspordist rääkimata.

Spetsialistide hinnangul kiirustab Kuuba OPECisse saamisega. "Kuuba on praegu täielikult sõltuv Venezuela naftast. Kuuba kui naftaeksportija positsioonide hindamiseks on veel vara, sest selleks pole veel mingit alust," rääkis Moskva Carnegie keskuse ekspert politoloog Nikolai Petrov. Tema sõnul ripub Kuuba riik praegu üldse omadega õhus, sest iga hetk võib Castro lahkuda ja tema ajajärk otsa saada, tema järeltulija pole ka pehmelt öeldes kuigi noor ning seega võib lähitulevikus Kuubal oodata olulisi muutusi.

Blohhini sõnul peab Kuuba tõestama, et omab ka tegelikult ekspordiks küllaldasi naftavarusid. Kuigi minimaalset naftatootmise määra ei ole OPECisse astumiseks kehtestatud, peaks Kuuba siiski lõpetama nafta impordi ja asuma enda oma välismaile saatma. Igatahes nõuab see aega, leiukohast tootmiseni läheb harilikult 3-5 aastat, sõnas Blohhin.

Vaevalt soovib USA näha oma vana vaenlast OPECi ridades ning teeb kõik, et nii ei läheks, märkis gazeta.ru. Mõned eksperdid näevad kogu loos eelkõige Chavezi, mitte Castro poliitilist mängu. Poliitiliste tehnoloogiate keskuse asejuhi Sergei Mihhejevi sõnul pole Kuubal siin veel midagi kaubelda, kuivõrd naftavarud ei ole tõestatud. Venezuela aga võib silmas pidada omaenda sihte. "Chavez ei jäta kunagi kasutamata võimalust USAd torgata," ütles Mihhejev.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077