Autor: Mariliis Pinn • 4. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring lubab Eesti ja Soome vahele gaasijuhtme ehitada

Soome Gasumi äsja valminud merepõhjauuring näitas, et Eesti ja Soome vahele on tehniliselt võimalik gaasitoru paigaldada, kirjutas Äripäev.

Lühima ehk 80kilomeetrise gaasitoru saaks vedada Paldiskist Inkoosse. Teine variant oleks Vuosaarde, aga see tuleks juba 60 kilomeetrit pikem.

"Teeme Gasumiga juba teist aastat eeltöid. Oleme leidnud Paldiski linna piiril koha, kust saaks gaasitoru merre vedada. Kuid lisaks on Saku vallast vaja rajada sinna gaasitoru ja selle pikkus on 50 kilomeetrit. Kõigi lubade hankimiseks ja kooskõlastusteks kulub veel hulk aega," kommenteeris seisu Eesti Gaasi juhatuse esimees Tiit Kullerkupp. "Ja muidugi on Paldiski ise gaasi saamisest huvitatud," lisas ta.

Gasumi hinnangul saab lõpliku investeerimisotsuse teha aastal 2009 ja sellisel juhul valmiks gaasitoru 2011. aastal.

Gasumi tegevdirektori Antero Jännese sõnul saaks Soome, Eesti ja Läti gaasitorude ühendamisel piisavalt suure turu, mis võimaldaks mõelda vedeldatud gaasi terminali ehitamisele. Selleks sobilik koht oleks nii Paldiskis kui ka Inkoos, kus on juba vajalik infrastruktuur olemas. Selle ehitamine nõuab 200 miljonit eurot. Vedeldatud gaasi saaks hankida laevadega Lähis-Idast ja see suurendaks sõltumatust Vene gaasist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077