28. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ameeriklaste uuring: venelastel ei õnnestu naftakartelli teha

Ameerika Ühendriikide analüütikute hinnangul ei õnnestu Venemaal kartelli moodustada.

Ameeriklaste prognoosi kohaselt suureneb nafta- ja gaasitoodang eeskätt Kaspia mere regioonis. Eksperdid jälgivad pingsalt Venemaa agressiivset poliitikat Kesk-Aasias, mis turu üldisele olukorrale kõige suuremat mõju avaldab.

Ameerika Ühendriigid avaldasid prognoosi, mille kohaselt kasvab lähema 25 aasta jooksul energiatarbimine tervelt 60%.

See rahvusvaheliste kompaniide, finantsasutuste ja analüütikute meeli köitev igaaastane energeetikaprognoos tehakse maailmaturu tendentside baasil, vahendas CyberSecurity.ru. Oletatavasti jääb nafta peamiseks energiaallikaks, hõlmates energiaressursside kaustuses 34%. Naftakasutust vähendavad gaas ja süsi.

Energiatarbimise tormilise kasvu põhjustavad areneva majandusega Aasia maad, eelkõige Hiina ja India. 2030. aastaks kasvab nafta hind 60 dollarile barreli eest.

Kõrge nafta ja gaasi hind õhutab sütt ja tuumaenergiat kasutama. Tõenäoliselt püüavad paljud maad vahetada seniseid energiaallikaid tuumaenergia vastu.

Ameerika Ühendriikide prognoos ei räägi, kuidas võivad energia hinda mõjutada sõjalised konfliktid, stiihilised rahutused ning terrorismiaktid. See iseärasus vähendab prognoosi paikapidavust.

Vaatluse alt on välja jäetud ka alternatiivsed energiaallikad, kuna nende arengut on raske ette näha. 2030. aastaks moodustab alternatiivenergia osa kogu energiatarbimisest 9%. Samas pole välistatud, et mõne teadusliku läbimurde tõttu tuleb prognoos kardinaalselt ümber teha.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077