Autor: Mariliis Pinn • 24. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kunda tsemenditehas laiendab tootmist

Kunda Nordic Tsement suurendab tootmist ja panustab keskkonnatingimuste parandamisse. Toorainenappus sunnib uurima uute karjääride rajamise võimalikkust, kirjutas Virumaa Teataja.

Kaks kuud tagasi käivitati Kunda tsemenditehases renoveeritud III pöördahi, mis tõstab Kunda Nordic Tsemendi (KNT) tegevdirektori Tapio Aura sõnul klinkri aastatoodangu miljoni tonnini. Järgmisteks aastateks prognoosib ta toodangu mahuks 1,3 miljonit tonni. 2006. aastal toodeti 849 000 tonni.

Aura sõnul kulus esimese miljoni tonni tootmiseks 50 aastat, alates 1870. aastast on toodetud umbes 44 miljonit tonni tsementi.

Nii eelmisel kui sellel aastal investeeriti tootmise arendamisse suurusjärgus 200 miljonit krooni.

“Tsemendi tarbimine kasvab eriti kiiresti just koduturul,” rääkis Tapio Aura. “Kui üheksakümnendate alguses läks ekspordiks 85 protsenti toodangust, siis praegu vaid veidi üle kolmandiku,” lisas ta.

Suurenev toodang ei muuda korstnatest välja lendava tolmu hulka. KNT haldusdirektor Arvo Vainlo sõnul lendas 1992. aastal korstnatest välja 77 500 tonni tolmu, 2006. aastal vaid 136 tonni. “Ka tulevikus on meie jaoks kõige tähtsam tolmuemissioon, kuigi päris tolmuvabaks ei saa tehas kunagi,” ütles ta.

Vainlo hinnangul ei ole tehase naabrus elamiseks parim koht ja KNT üritab lähema 3-4 aasta jooksul välja osta neile lähimad kuni kümme kinnistut, et pakkuda inimestele paremat elukeskkonda.

Kundas õhumonitooringuga tegeleva Eesti Keskkonnauuringute Keskuse juhatuse esimees Margus Kört kinnitas, et 2006. aastal ületas tolmu kogus Kunda õhuvaatluspunktides lubatud norme kaheksal päeval. “Tolmu kontsentratsioon kipub olema kõrgem kevaditi, mil seda suurendab lumesulamise järgne tänavatelt lenduv tolm,” selgitas Kört.

Kört lubas, et tolmuseirejaamade näitusid on tulevikus võimalik jälgida reaalajas kas Kunda linnavalitsuse või KNT kodulehelt.

Tootmise pidev ja kiire suurenemine sunnib KNT-d otsima uusi ressursse, sest praeguses Lõuna-Aru karjääris jätkub tootmiseks lubjakivi umbes 15 aastaks.

Tapio Aura ütles, et tehase omanikfirma Heidelberg Cement Group omanikeringis on olnud juttu üleminekust praegu kasutatavalt märgmenetluselt energiasäästlikumale kuivmenetlusele. “Tulevased investeeringud eeldavad aga seda, et ressursid tehase tööks oleksid tagatud,” lisas Aura.

Arvo Vainlo lausus, et võimalik üleminek on kaugem perspektiiv, mis tähendaks uue tehase ehitamist. “Kindlasti vähendaks see ka tolmuprobleemi, sest iga uus asi on vanast alati parem,” märkis Vainlo.

Aura aga lisas, et varem või hiljem tuleb uuele tehnoloogiale üle minna, sest riik ei luba lõpmatult vana tehnoloogiat kasutada.

Ressursside leidmiseks käivad praegu uuringud Toolse-Lääne uuringuväljal, mis asub ida pool Põdruse-Kunda maanteed Katela külas riigimaal.

Eesti Geoloogiakeskuse vanemgeoloog Rein Sinisalu rääkis, et aprilli lõpul sai läbi uuringu esimene etapp, mille käigus rajati 46 puurauku ja võeti ligi 500 proovi.

“Esialgsete arvutuste kohaselt on seal tsemendi tootmiseks sobiva lubjakivi varu umbes 25 miljonit m³,” lausus Sinisalu. Praeguseid tootmismahte arvestades võiks sellest jätkuda 35-40 aastaks.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077