21. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi suurtööstus plaanib Venemaalt elektri importi

Rootsi suurtööstus otsib uusi võimalusi Venemaalt elektrienergia importimiseks pärast seda kui Soome keeldumine Soome ja Venemaa vahelisest elektrikaablist algsed plaanid nurjas.

Rootsi tööstuse elektrifirma Basel kinnitas, et on huvitatud Baltenergo plaanist eksportida Rootsi elektrienergiat uue kaabli kaudu, mille maksumuseks oleks ligi 3 miljardit Rootsi krooni, kirjutas Rootsi majandusleht Dagens Industri.

Esialgu pidi Soome ja Venemaa vahele kavandatud kaabel suurendama elektrienergia pakkumist Põhjala elektriturul ja tooma alla kõrged elektrihinnad. Läinud aasta lõpul otsustas aga Soome valitsus, et ei anna projektile oma heakskiitu. Nüüd on arutusel elektrikaabli rajamine Venemaalt otse Rootsi.

"Baltenergo on teinud põhjalikud uuringud, mis näitavad, et kaabli rajamine Venemaalt Rootsi suurte elektrienergia koguste eksportimiseks on nii tehniliselt võimalik kui majanduslikult tasuv," ütles lehele Sture Larsson, Rootsi võrgufirma Svenska Kraftnät direktori kt.

Kaabel kulgeks Peterburi lähistelt mööda Soome lahe põhja Rootsi rannikule Stockholmi lähistel.

Baltenergo kirjas Svenska Kraftnätile kirjeldatakse projekti, mille esimene faas näeb 500 megawatise kaabli ehitamiseks investeeringuid ligi 300 miljoni euro ehk 2,8 miljardi Rootsi krooni ulatuses. Sellisel juhul saaks Rootsi täiendavalt importida 4 TWh elektrienergiat aastas.

Kaabliprojekt on siiski alles väga varases faasis. Larsson kinnitab aga, et Rootsi suured elektrienergia tarbijad nagu Stora Enso, SCA ja Boliden on tõsiselt huvitatud Vene elektrienergia importimisest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077