Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev, Электронный справочник Äripäev • 10. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahumaa omandas Karumsi valmistaja

Indrek Rahumaa juhitav Eesti investeerimisgrupp Alta Capital Partners ostis Läti kolme suurema piimatööstuse hulka kuuluva Riigas Piensaimnieksi, mis on eestlastele tuntud kui Karumsi kohukeste tootja.

"Rigas Piensaimnieks on kasumlik ettevõte ja omab tugevaid kaubamärke," põhjendas Rahumaa. Alta Capital Partners ostis kõik European Facilities Limitedile (EFL) kuulunud piimatööstuse aktsiad ja omandas sellega 80 protsenti ettevõttest.

Hinnast ei räägitaRahumaa sõnul kestsid läbirääkimised mõned kuud. Samas on Rigas Piensaimnieksi endist omanikku EFLi samuti seostatud Alta Capitaliga. Sellele viitab tõik, et vaid mõni nädal pärast EFLi ostu asus piimatööstust juhtima Edgars Stelmahers, kes seni töötas Laumas, mis kuulub samuti Alta Capital Parnersile.

Tehingu hinda Rahumaa lepingu salastatusele vihjates ei avalikustanud.

"See on alati huvitav. Ühtegi ametlikku numbrit pole veel avaldatud," ütles investeerimispanga SEB Enskilda Riia direktor Martins Krutainis, kelle sõnul võiks õiglane hind 2005./2006. aasta tulemuste põhjal olla 50-60 miljoni eurot ehk 782-939 miljonit krooni.

"See on kõige edukam kohalik piimatööstus. Tal on väga tugevad eksporditooted ja suhteliselt hea juhtimine, mis on lubanud ettevõttel teenida raha, samas kui ülejäänud konkurendid tegutsevad kahjumiga või ei näita kasumit," iseloomustas firmat Krutainis.

Tulevikuplaanide kohta ütles Rahumaa, et kavas on tugevdada ettevõtte positsioone turul ning suurendada käivet ning kasumit. "Ostsime ettevõtte finantsinvestorilt ja ise oleme pigem strateegiline investor finantsinvestori kuues," kinnitas Rahumaa pikaajalisi plaane.

Läti suurima piimatootja Rigas Piena Kombinatsi juht Henrijs Fogels peab aga Alta Capitali finantsinvestoriks, mistõttu ei näe ta ette mingeid muutusi turul.

"Alta Capital ei ole strateegiline investor. Neil pole minu teada ühtegi piimatööstust," rääkis Fogels. "Turg on tihe, aga me ei ole otseselt konkurendid. Meie müüme enim piima ja koort, nemad kohukesi ning juustutooteid," rääkis Fogels.

Krutainis arvas, et Rigas Piensaimnieksi võib nüüd kasutada edasiseks piimatööstuste ühendamiseks Baltimaades ja mujal. "Konsolideerimine kiiresti riknevate toodete sektoris on oluline, arvestades kasvavate jaemüügikuludega. Alta Capital Partners on tõestanud, et neil on julgust ja oskusi tegutseda ka väljaspool Balti riike," sõnas Krutainis, tuues näiteks PTA Grupi ostud Prantsusmaal ja Valgevenes.

Rahumaa sattus ostulainele

Rahumaa on veidi enam kui kuuga omandanud kolm uut ettevõtet. Märtsi lõpus ostis Alta Capital Läti suurususelt viienda ehitusfirma LEC selle ainuomanikult Janis Kolsilt. Läti ekspertide hinnangul võis firma müügihind küündida 15 miljoni latini ehk 337 miljoni kroonini. Tehingu osapooled hinda ei avaldanud.

Aprilli alguses ostis Alta Capital Partners 66,2protsendilise osaluse Varssavi börsil noteeritud Poola juhtivas maiustustetootjas Mieszko.

Indrek Rahumaa ostu järel võib Eestit pidada kohukesevabariigiks

Pärast Karumsi kohukesi tootva piimatööstuse ülevõtmist Lätis on eestlastest saanud suurimad kohukesetootjad Balti riikides, tõdes Maag Piimatööstuse ASi tegevjuht Valdis Noppel.

"Kui omanikke silmas pidada, siis Eestist on saanud justkui kohukesevabariik," muigas Noppel. "Meie ja Tere kohukestel on liidripositsioon Eestis ning Karums on tuntuim kaubamärk Baltimaades."

Noppeli kinnitusel jälgivad nad huviga, mis hakkab juhtuma pärast seda, kui Rigas Piensaimnieksi on üle võtnud uued omanikud, kelle pärusmaa pole piimatööstus kunagi olnud. "Kui aga midagi omandatakse, siis ilmselt on ostjal selge perspektiiv ja suured plaanid," lausus Noppel. "Pole välistatud, et uued omanikud peavad eelkõige silmas Balti riikide suurimat turgu ehk Leedut."

ASi Tere juhataja Oliver Kruuda sõnul on tervitatav, kui seni teises sektoris tegutsejaid toiduainetööstusesse juurde tuleb ning konkurents tiheneb.

"Selliseid näiteid on lähiminevikust mitu," ütles ta ja nimetas nende endi hiljutist Largo mahlade tootmise müüki Svensky Kaubanduse ASile ning Rein Kilgi investeeringuid toiduainetööstusse.

Kruuda rääkis, et kuna ta tunneb Rigas Piensaimnieksi üht omanikku, siis on ta ettevõtte tegemistega mingil määral kursis. "Riia piimakombinaat pole kunagi rõhunud tavalisele joogipiima tootmisele, vaid on arendanud nišitooteid ning katsetanud uusi toiduainetehnoloogia seadmeid," rääkis Kruuda. "Nad on leidnud nišše ja teinud sinna kasumlikke tooteid."

Kruuda nimetas näiteks kohukesi, mida riialased hakkasid Tallinna Piimatööstusest aasta varem tootma.

Piimandusühistu E-Piim juhi Jaanus Murakase sõnul ei tekkinud turule uut konkurenti, vaid olemasolevas piimatööstuses vahetusid omanikud. "Ega Rigas Piensaimnieks seni ju ilma turunduseta tegutsenud," ütles ta. "Eks näis, millisele strateegiale uued omanikud panustama hakkavad."

Taust - Asutati 1993. aastal.

Rigas Piensaimnieks on tugev eksportija

- Toodab üle 100 eri toote, omab tuntud brände, näiteks Karums ja Dzintars.- Peamiselt toodetakse kohukesi, kodujuustu, jogurtit ja mahlapulki.- Ligi veerand toodangust eksporditakse 28 riiki, mis asuvad peamiselt euroliidus.- Annab tööd ligikaudu 500 inimesele.

Rahumaa omanduses suur hulk firmasidIndrek Rahumaale kuuluva Alta Capital Partnersi portfellis on järgmised ettevõtted:

- PTA (Silvano Fashion Group, Lauma Lingerie, Milavitsa, Linret) on naisterõivaste- ja pesutootja ning jaemüüja, mis tegutseb Balti riikides, Venemaal, Valgevenes ja Ukrainas- Desseilles International on juhtiv Euroopa pesumaterjalide tootja, millele kuuluvad tootmisüksused Prantsusmaal ja Lätis- Alta Real Estate Partners on laia haardega kinnisvara-arendaja Lätis- Scantarp OY on Soome kattematerjalide tootja- Latvijas Energoceltnieksi peamine tegevusala on ehitus- Poola maiustustetootja Mieszko- Riigas Piensaimnieks

kes on kes - sündinud 17.02.1972

Indrek Rahumaa

- 1979-1988 Tartu 2. keskkool- 1988-1991 gümnaasium Rootsis- 1991-1995 Stockholmi rahvusvaheline majanduskool Handeslhögskolanis- 1994-1995 Estonian Airi finantsdirektor- 1995-2000 AS Balti Cresco- 2001- AS Alta Capital- keeled: eesti, vene, inglise, rootsi, veidi ka saksa ja prantsuse- vabaabielus, poeg- eelmise aasta sügisel ilmunud Äripäeva rikaste TOPis hinnati Indrek Rahumaa vara väärtuseks 715,08 mln krooni, sellega oli Rahumaa Eesti rikaste edetabelis 20. kohal.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077