3. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kruuda: Largo ei olnud võõrkeha

Tere juhataja Oliver Kruuda märkis, et Largo mahlad ei olnud Tere kontsernis võõrkeha, samas kõigega ei suuda Tere ka korraga tegeleda.

"Largo ei olnud võõrkeha, aga kõikide asjadega ei jõua lihtsalt tegeleda. Muidugi on kahju loobuda sellest ettevõttest," tunnistas Kruuda.

Kruuda paljastas kahe ettevõtte vahelise lepingu ühe punkti. Nimelt ei tohi Tere ja Terega seotud ettevõtted, ka Kalev, konkureerida mahlatööstuses 10 aastat. "Arvan, et ülekohtust allkirja ma alla ei kirjutanud ja Kalevi aktsionäridel pole põhjust pahandada," rääkis Kruuda.

Pooled alustasid läbirääkimisi mahlaäri müümiseks 2006. aasta augustis. Lepinguni jõuti 2007. aasta 2. märtsil, tehing jõustus mai alguses.

"Mina olen liiga kärsitu, et nii kaua üht lepingut sõlmida. Minu puhul oleks juba augustis käed löödud ja ettevõtte majandusnäitajad oleksid juba praegu paremad olnud. Aga see tehing ei olnud minu initsiatiivil tehtud," rääkis Kruuda.

Kommiärimees ütles ka õpetussõnad Largo esindajatele: pole mõtet kasutada finantsnõustajaid, need küsivad lihtsalt suurt raha ja venitavad müügiprotsessi.

Svensky Kaubanduse tütarettevõtte AS Largo juhataja Asso Lankotsi sõnul on Largo müügimahud olnud seni stabiilsed. "Meie asi siit edasi minna. Planeerime mahlatoodete müügikäibeks 25-30 mln krooni. Seda kavatseme saavutada läbi tootearenduse ja ka läbi uute turgude. Eeskätt vaatame Baltikumi ja ka miks mitte Peterburi poole vaadata," rääkis Lankots.

Largo ostab Terelt ka tootmisseadmed. Kogu tootmistehnoloogia tuleb kaasa. Tere jätkab poole aasta jooksul Largo mahlade tootmist Tallinnas, sügiseks on kavas tootmine kolida Viljandi maakonda, Võhmasse. Lankots kinnitas, et ettevõte jätkab esialgu olemasoleva personaliga Võhmas, kus töötab kümme inimest. Lankots ütles, et kümne inimesega on Largo võimeline saavutama müügikäibeks 25-30 mln krooni. "Käsitsi kulbiliigutamist pole. Kaasaegne tehnoloogia võimaldab ka väikse personaliga häid tulemusi saada," ütles ta.

Kruuda ütles, et Largo müügi tõttu keegi tööta ei jää. Praegu ei kavatse ka spetsialiste üle minna. Lankots märkis, et nad pole hetkel ka pakkumisi teinud.

Svensky Kaubanduse tegevjuht Matti Karja ütles, et pikemas perspektiivis kaalutakse erinevad Largo tooted nagu joogivesi, vitamiinijoogid ja kali ühe brändi alla viia.

Karja sõnul hakkas Svensky Kaubandus Eesti turul otsivalt ringi vaatama juba 2005. aastal ja nad kavatsevad ka edaspidi tootmisettevõtete suhtes silmad lahti hoida.

Karja peab ettevõtte tugevuseks olemasolevaid kliendisuhteid. Svensky Kaubandus esindab paljusid tuntud kaubamärke Eestis. Ettevõte pakub turustamisteenuseid nii toidukaupade, kodukaupade kui ka kosmeetikatoodete tootjatele. Toidukaupadest esindab Svensky Kaubandus näiteks sellised kaubamärke nagu Nuova Castelli S.p.A , Sildest, Zott GmbH Co KG . "Me korraldame ettevõtete müüki ja marketingi praegu. Meil on kliendisuhted juba olemas," rääkis Karja.

Svensky Kaubanduse eelmise aasta konsolideeritud käive oli 220 ja kasum 22 miljonit krooni, ettevõte annab tööd 112 inimesele. Svensky Kaubanduse suuraktsionär on ettevõtja Sven Voites.

Toiduainetööstuskontserni Tere konsolideeritud käive oli 2006. aastal 969 miljonit krooni, ettevõte teenis aastaga 200,5 miljonit krooni kasumit ja maksis Eesti põllumajandustootjatele üle 336 miljon krooni piimaraha. Tere kontserni kuulub Eesti juhtiv kohukestevalmistaja AS Kohuke, toiduainetööstusettevõtetele seadmete korrashoiuteenust pakkuv Solidum AS ning Eesti suurim piimavedaja AS Meieri Transport. Tere omanikud on läbi neile kuuluvate äriühingute ettevõtjad Oliver Kruuda, Heino Priimägi ja Tere nõukogu esimees Aare Annus. 113aastase ajalooga Tere kontsern annab tööd 500 inimesele.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077