16. aprill 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Põlevkivi tahab elektrijaamadelt rohkem raha

Järgmisel aastal tõuseb tõenäoliselt elektrijaamadele müüdava põlevkivi hind, mis omakorda kergitab kogu riigis ka elektri hinda.

Praeguse hinnaga – 133 krooni tonni eest on Eesti Põlevkivi elektrijaamadele põlevkivi müünud juba ligikaudu seitse aastat, kirjutas Põhjarannik.

«Usun, et aasta pärast samal ajal saame elektrijaamadelt põlevkivitonni eest juba rohkem raha,» on Eesti Põlevkivi juhatuse esimees Lembit Kaljuvee küllaltki veendunud.

Eesti Põlevkivi ei ole energiaturu inspektsioonile (ETI) hinnatõusu taotlust veel esitanud, ent teeb selleks ettevalmistusi. «Meie hinnangul peaks põlevkivi hind kallinema suurusjärgus kümme protsenti. Oleme oma arvutused ja põhjendused ETI spetsialistidele esitanud. Nad teevad oma analüüsid ja eeldatavasti on sügiseks selge, milline uus hind tuleb,» ütles Kaljuvee.

Kümneprotsendine hinnatõus peaks Eesti Põlevkivile tooma aastas lisatulu umbes 200 miljonit krooni.

Eesti Põlevkivi kogutoodangust läheb Narva Elektrijaamadele ligemale 90 protsenti. Ülejäänu müüakse peamiselt Viru Keemia Grupile põlevkiviõli tootmiseks. Õlikivi hind kallines tänavu 1. aprillist ligikaudu 20 protsenti – 1,2 miljonit tonni müüakse hinnaga 145 krooni tonn ja 0,6 miljonit lisatonni hinnaga 180 krooni tonn.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077