2. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Neljapäevast käivitub energiakaubandus Estlinki merekaabli kaudu

Täna andis Estlinki merekaabli ehitanud ABB valminud projekti ametlikult üle Balti riikide ja Soome energiafirmadele. Energiakaubandus merekaabli kaudu käivitub käesoleva nädala neljapäevast.

Rohkem kui kuu aega väldanud läbirääkimiste järel saavutasid Nordic Energy Link aktsionärid ja Šveitsi-Rootsi kontsern ABB kokkuleppe kaabli üleandmise ja käiku laskmise tingimustes, teatas Eesti Energia.

“Läbirääkimised enne kaabli käiku andmist olid tingitud asjaolust, et Estlink võetakse esimestel kuudel käiku ajutise lahendusega ja sellist olukorda olemasolev leping ei sätestanud,” selgitas Nordic Energy Linki juhataja Indrek Aarna. Ta täiendas, et enne kaabliprojekti valmimist ilmnes ABB-l seadmete testimisel tõrkeid, mille ehitaja on tänaseks kõrvaldanud ajutise lahendusega. “Selleks, et lahendada asi püsivalt ja viia seadmed lepinguga vastavusse on ABB esitanud tehasele tellimuse täienduste kohta, mis Harku ja Espoo alajaamadesse paigaldatakse 2007 aasta kevadel,” lisas Aarna

Balti riikide ja Soome elektrisüsteeme esmakordselt ühendama hakkav Estlink'i kaabel koosneb nii mere- kui maakaablist. Kokku valmistati Eesti ja Soome vahele elektriühenduseks 210 kilomeetrit kaablit, millest merekaabel on 148 ja maakaabel on 62 kilomeetrit. Estlinki merekaabli ehitustööde lõppemist tähistanud üritus Harku ja Espoo alajaamas toimus 4. detsembril.

Estlink'i merekaabli esmaseks eesmärgiks on varustada Põhjamaade elektriturgu Baltimaades toodetud elektriga. Kaabli kaudu hakkab liikuma orienteeruvalt 2 TWh elektrienergiat aastas. Estlinki projekti osanikeks on Eesti Energia, Latvenergo ja Lietuvos Energija Baltimaadest ning Pohjolan Voima ja Helsingin Energia Soomest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077